Amazon izabrao gdje će sagraditi svoje novo sjedište

Autor: Barbara Grgić , 14. studeni 2018. u 14:18
Zgrada u Crystal Cityju u Virginiji koju je navodno izabrao Amazon za novo sjedište/Reuters

Razdioba HQ2, kako novo sjedište naziva Amazon, trebala bi smanjiti zagušenost i troškove života zaposlenika.

Utrka za drugo sjedište Amazona posljednjih je godina punila novinske tabloide, a sada će ih zasigurno puniti vijest kako se Amazon odlučio za New York i Virginiju. Uz samu objavu, tvrtka je najavila i značajnu investiciju u još jedan grad, donosi Reuters pozivajući se na upućene izvore. Navodi o izboru ta dva grada do zaključenja broja nisu potvrđeni.

Stotine prijava

Podsjetimo, na Amazonov natječaj prijavilo se 238 gradova iz SAD-a, Kanade i Meksika. Ugostiti Amazon u svom gradu značilo bi staviti pet milijardi dolara u gradsku blagajnu i zaposliti 50.000 ljudi. Sredinom siječnja ove godine, tvrtka je objavila skraćeni popis od 20 gradova koje razmatra za svoje drugo sjedište, a najveća koncentracija gradova bila je na sjeveroistoku SAD-a.

 

5 mlrd.

dolara donosi Amazon u gradove gdje će biti HQ2

Prvi čovjek kompanije, Jeff Bezos, prošle je godine istaknuo kako “želi izgraditi sjedište koje će biti potpuno jednako postojećem sjedištu u Seattleu”. IJeff Bezos preobrazio je Seattle i postao najveći poslodavac u gradu. Uspio je zasjeniti čak i Billa Gatesa koji je grad mapirao kao sjedište tehnoloških tvrtki.

Visoki zahtjevi

Drugo sjedište ili HQ2, prema zahtjevima Amazona, mora biti u urbanom području koje nastanjuje najmanje milijun stanovnika, s međunarodnim aerodromom, visokoobrazovanom radnom snagom, te pristupom mreži autocesta i željezničkih pruga. Razdioba sjedišta trebala bi smanjiti zagušenost i troškove života. Sličnim problemima tvrtka se prethodno bavila i u sjedištu u Seattleu, u kojem radi preko 45.000 ljudi. Navodi se kako četvrti koje je Amazon izabrao za svoja druga sjedišta nude manji najam i atraktivnije poslovno uređenje, za razliku od centralnih distrikata u blizini.

Dakako, postoje i skeptici poput njujorške gradske zastupnice Alexandrie Ocasio-Cortez. “Je li tvrtka obećala zapošljavanje postojeće zajednice? Kakva je kvaliteta posla? Koliko je poslova uopće obećano?”, stoji na njezinom Twitter profilu

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vidim, američki socijalisti (Alexandria Ocasio-Cortez) su isti kao naši. Po njima, poduzetnici trebaju biti praktički vidoviti i godinama unaprijed obećati koliko će točno ljudi zaposliti i na kojim poslovima. I naravno, kroz poreze financirati te iste političare kojima su takva lupetanja plafon djelovanja.

New Report

Close