Amazon i Microsoft u poslu za Pentagon

Autor: Tomislav Pili , 11. travanj 2019. u 21:59
Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella/REUTERS

Dvije kompanije ušle u zadnji krug natječaja za ugovor od 10 milijardi dolara.

Dva američka tehnološka diva ušla su u završni dio natječaja za ugovor o pružanju usluga računalstva "u oblaku" za ministarstvo obrane SAD-a vrijednom 10 milijardi dolara.

Kako prenosi Reuters priopćenje Pentagona, Amazon i Microsoft probili su se u završni dio natječaja za sustav JEDI. Ugovor o pruužanju usluga računalstva "u oblaku" dio je šireg programa informatičke modernizacije američkog ministarstva obrane.

"Mogu potvrditi da su AWS (Amazon Web Services) i Microsoft kompanije koje su zadovoljile minimalne zahtjeve", izvijestila je glasnogovornica Elissa Smith.

Trajanje ugovora određeno je na 10 godina, stajalo je u prošlogodišnjem pozivu na natječaj. Ovime su iz igre za lukrativni ugovor ispali Oracle i IBM.

Valja naglasiti kako je Amazonova cloud podružnica jedina koja ima odobrenje američke vlade za pristup i obradu povjerljivih podataka.

No, na izbor AWS-a Oracle je uložio prigovor jer je jedan od zaposlenika AWS-a u projektu JEDI prije radio u ministarstvu obrane.

Glasnogovornica Smith izjavila je kako Pentagon nije uočio kršenje etičkih standarda.

Prema njezinim riječima, ministarstvo bi ovaj vrlo vrijedni posao moglo dodijeliti najranije sredinom srpnja, ponajviše zbog veličine i složenosti ugovora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close