Amazon će uložiti 15,7 milijardi eura u podatkovne centre u Španjolskoj

Autor: Domagoj Puljizović , 22. svibanj 2024. u 22:00
Amazonov plan najveće je tehnološko ulaganje u Španjolsku i južnu Europu, ističu iz kompanije/Reuters

Investicija američke tehnološke kompanije realizirat će se narednih deset godina.

Amazonova podružnica za usluge računalstva u oblaku Amazon Web Services (AWS) izvijestila je u srijedu da će uložiti 15,7 milijardi eura u podatkovne centre u španjolskom Aragonu. Novi investicijski plan zamijenit će onaj iz 2021. godine u kojem je Amazon najavio 2,5 milijardi eura ulaganja u Španjolskoj, ističe se u priopćenju.

Zahvaljujući ulaganju španjolske kompanije trebale bi u prosjeku otvarati 17.590 novih radnih mjesta godišnje do 2033., naglasili su. Vlasti Aragona odvojeno su priopćili da će novac biti uložen kroz razdoblje od deset godina, naglasivši da je regija već sada centar Amazonovog poslovanja u Španjolskoj. Amazonov plan najveće je tehnološko ulaganje u Španjolsku i južnu Europu, dodali su.

Napajanje OIE
“Amazon Web Services postavio je tom odluku Španjolsku na prvo mjesto u Europi na području tehnoloških inovacija i umjetne inteligencije”, citirao je u priopćenju Amazon riječi španjolskog ministra za digitalnu transformaciju Josea Luisa Escrivu, prenosi Reuters.

2,5

milijardi eura vrijedio je prethodni investicijski plan predstavljen 2021.

Američki tehnološki div napomenuo je da će podatkovne centre u Španjolskoj u potpunosti napajati obnovljivom energijom. Signal o bliskoj suradnji bila je odluka njemačke podružnice španjolske telekomunikacijske skupine Telefonica o prebacivanju mobilne mreže u Amazonov oblak u sklopu testiranja kapaciteta tehnologije za upravljanje podatkovnim prometom i pozivima.

Telekomi su do sada u oblak prebacivali samo sporedne dijelove poslovanja, uključujući IT. Veliki igrači u sektoru računalstva u oblaku, poput Amazona i Microsofta, pokušavaju se približiti telekomunikacijskom sektoru, privučeni milijardama dolara potencijalnih prihoda, ali operateri su oprezni u procjeni kapaciteta oblaka za upravljanje mobilnim mrežama.

Rast izdataka
Jezgru mobilne mreže čine podatkovni centri sa serverima visokih performansi koji velikom brzinom usmjeravaju podatke i pozive. Oblak bi smanjio troškove, povećao protok podataka i omogućio popravke, uz nesmetano pružanje usluge.

Globalno tržište telekomunikacija u oblaku trebalo bi se gotovo ušesterostručiti do kraja desetljeća i dosegnuti vrijednost od 108,7 milijardi dolara. Ulaganja tu ne staju jer maloprodajni div planira reviziju Alexe, glasovnog asistenta vođenog umjetnom inteligencijom.

Troškove preinake tehnologije Amazon planira nadoknaditi naplaćivanjem ​​mjesečne pretplate, izvijestio je CNBC u srijedu. Razgovorniju verziju glasovnog asistenta Amazon će lansirati u nastavku godine kako bi se vještije natjecao na tržištu s Microsoftovim i Googleovim chatbotovima koji koriste umjetnu inteligenciju, stoji u izvješću.

Amazon je uveo Alexu 2014. godine, ali nije pronašao održiv način da je učini profitabilnom pa je umjesto toga preusmjerio kupce na svoju mrežnu stranicu radi povećanja dobiti. Podsjetimo, OpenAI, startup koji stoji iza ChatGPT chatbota, u veljači je prikupio sredstva u vrijednosti od 80 milijardi dolara, gotovo tri puta više nego prije godinu dana.

Etablirani tehnološki divovi pritom su najviše profitirali. Zajednička tržišna kapitalizacija Microsofta, Amazona, Alphabeta i Mete, porasla je više za pet bilijuna dolara od objavljivanja ChatGPT-a u studenom 2022. godine.

Naime, Microsoft, Amazon, Alphabet i Meta zajedno su potrošili 200 milijardi dolara na kapitalne izdatke prošle godine, pri čemu je otprilike polovina tog iznosa otišla u tehnološku infrastrukturu, a procjenjujuje se da će se povećati za više od 50 posto ove godine, uglavnom zbog umjetne inteligencije, piše Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close