Alenki Bratušek mandat za prijam Hrvatske u Europsku uniju

Autor: Tomislav Oharek , 27. veljača 2013. u 22:01
Alenka Bratušek, dolazi iz stranke Zorana Jankoviča Pozitivna Slovenija

Bratušek je u govoru u parlamentu naglasila da je strateški interes Slovenije da se ratificira sporazum o pristupanju Hrvatske EU.

Potencijalna mandatarka za sastav nove slovenske vlade Alenka Bratušek izjavila je u srijedu, predstavljajući svoj program u parlamentu, da bi glavni cilj vlade koju želi sastaviti bio normalizacija političkih prilika, vraćanje optimizma te zaokret od prevelikih rezova javne potrošnje na kojima je inzistirala vlada Janeza Janše koja se, ustvrdila je, pokazala neuspješnom.

Također je naglasila kako je strateški interes Slovenije ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.Bratušek iz stranke Pozitivna Slovenija (PS) jučer je u slovenskom parlamentu predstavila program njezine buduće vlade, bude li potvrđena za mandatarku, o čemu se trebalo glasovati kasno navečer. Time bi ujedno bilo izrečeno nepovjerenje premijeru Janezu Janši i njegovoj vladi. Parlament sa 52 glasa za i 34 glasa protiv izabrao za svog novog predsjednika Janka Vebera iz stranke Socijalnih demokrata (SD). On na mjesto predsjednika parlamenta dolazi nakon ostavke prijašnjeg predsjednika Gregora Viranta, čelnika stranke Građanska lista (GL) koja je izišla iz vlade Janeza Janše, a izabran je u uvodu izvanredne sjednice koja može dovesti do formiranja nove vlade koja bi naslijedila sadašnju Janšinu vladu.

Ukoliko bude izabrana, za što treba najmanje 46 glasova od 90 zastupničkih glasova ukupno, Bratušek će pokušati oformiti vladu u kojoj bi, uz njenu stranku, bili Socijalni demokrati (SD), te dvije stranke koje su napustile Janašinu vladu – Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Građanskoj listi (GL). Kako su zastupnici tih stranaka poduprli izbor Vebera za predsjednika parlamenta, potvrdivši da imaju potrebnu većinu i za izbor Bratušek kao nove mandatarke, čini se kako je izbor prve slovenske premijerke gotovo stvar formalnosti.Bratušek je rođena 1970. godine u Celju, a živi s obitelji u Stražišču kod Kranja. Diplomirala je na tehnološkom fakultetu, a ima i magisterij iz menadžmenta. Prije kandidature na prijevremenim izborima na listi tada nove stranke, Pozitivne Slovenije, 2011. godine radila je niz godina u ministarstvu financija, a u vrijeme vlade Boruta Pahora vodila je ravnateljstvo za izradu državnog proračuna.

Iako strani analitičari od njezine vlade ne očekuju značajnije političke i ekonomske korake, već tek da osigura stabilnost vlasti do slijedećih (prijevremenih) izbora, njezin karijerni put, a i najava programa njezine vlade ukazuju na to da ne misli biti tek dekoracija u uredu premijera. Naime, mjere štednje koje je nametnula Janšina vlada kako bi izbjegla bankrot nisu dale očekivane rezultate, a također nema ozbiljnijih naznaka izlaska iz recesije. To potvrđuju i prognoze Bruxellesa koji očekuje da će Slovenija ove godine imati pad BDP-a od dva posto i pad bruto-ulaganja od 5,5 posto uz daljnji rast nezaposlenosti. Te je statistike kao argumentaciju za rušenje Janšine vlade pred parlamentarcima koristila i Bratušek."Njegova je vlada slijepo pratila politiku oštrih mjera štednje i onda kad je učinkovitost te politike osporio i Međunarodni monetarni fond (MMF), ali unatoč rezovima slovenski državni proračun u siječnju ove godine ima deficit od 250 milijuna eura, trostruko više od planiranoga. Slovenija treba vladu koja će omogućiti gospodarski rast te financijsku konsolidaciju koja rast neće onemogućavati ili izazivati njen pad", rekla je Bratušek.

Komentirajte prvi

New Report

Close