Aktor optužen za pranje novca u Makedoniji

Autor: Poslovni dnevnik , 11. lipanj 2017. u 21:59
OLAF je optužio grčku građevinsku kompaniju za pranje čak 50 milijuna euraMarijan Sušenj/PIXSELL

Grčka kompanija nezakonito izvukla milijune.

Europska agencija za suzbijanje prijevara (OLAF) optužila je grčku kompaniju Aktor za prijevaru i pranje novca u iznosu od 50 milijuna eura prilikom izgradnje autoceste Demir Kapija – Smokvica u Makedoniji, objavili su makedonski i grčki mediji.

Prijevara koja je pogodila interese EU otkrivena je na temelju optužbi tadašnjeg lidera makedonske parlamentarne opozicije Zorana Zaeva o nepravilnostima prilikom izvođenja radova na autocesti Demir Kapija – Smokvica.

Uslijedio je izvještaj OLAF-a u kojem su, između ostalog, opisani pretjerani honorari zaposlenicima te kompanije, a ima i indicija da novac nije bio namijenjen tim osobama, nego nekom drugom, ili je pravi cilj bilo da se poveća cijena radova.

Grčka građevinska tvrtka Aktor je 2012. dobila natječaj za izgradnju sporne dionice autoceste na Koridoru 10 dužine 28 kilometara, a afera je izbila 2014. Stranka Zorana Zaeva SDSM je tada objavila dokumente koji, kako se tvrdilo, dokazuju da je Aktor u Makedoniji organizirano dovodeći ljude podigao milijune eura u podružnici Privredne banke Skoplje, u mjestu Negotino.

Prema SDSM-u, 2013. i 2014. čak 95 osoba, najvećim dijelom grčkih državljana, s računa Aktora je za 10 mjeseci izvuklo 3,5 milijuna eura u više od 278 transakcija.

Aktor kasni na dionicama Koridora 10 u Srbiji: Bancarevo-Crvena rijeka, Crvena reka-Čiflik, Staničenje-Pirot+ i na obilaznici oko Dimitrovgrada.

Komentirajte prvi

New Report

Close