Airbus planira postupno povećavati proizvodnju zrakoplova

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2021. u 22:00
Tržište putovanja trebalo bi se oporaviti negdje između 2023. i 2025., kažu u Airbusu/SHUTTERSTOCK

U Airbusu vide potencijal za optimizaciju industrijske strukture u Europi, koja je trenutno složena i fragmentirana.

Europski zrakoplovni koncern Airbus planira postupno povećavati proizvodnju aviona srednjeg doleta, potvrdio je glavni izvršni direktor Guillaume Faury, upućujući na procjene da bi oporavak putovanja trebao krenuti na domaćim i kraćim rutama.

Proizvodnja zrakoplova tipa A320 postupno će se povećavati sa sadašnjih 40 mjesečno na 43 mjesečno u razdoblju od srpnja do rujna te na 45 u posljednja tri mjeseca ove godine, rekao je Faury u srijedu na skupštini dioničara.

Od drugog tromjesečja kompanija bi trebala povećati i proizvodnju manjih zrakoplova tipa A220, sa četiri na pet mjesečno.

Time je Faury potvrdio ciljeve iznesene u siječnju. Proizvodnja širokotrupnih zrakoplova vjerojatno će se zadržati na sadašnjoj razini, dodao je. Tržište putovanja trebalo bi se oporaviti od pandemijske krize negdje između 2023. i 2025. godine, naveo je čelnik Airbusa, dodajući da bi oporavak trebao krenuti u segmentu domaćih letova i kraćih ruta.

Međunarodni zračni promet, u kojem se uglavnom koriste širokotrupni zrakoplovi, vjerojatno će dulje razdoblje ostati slab i vratit će se na pretpandemijsku razinu tek za nekoliko godina, prema Fauryjevim riječima.

U Airbusu vide potencijal za optimizaciju i pojednostavljenje industrijske strukture u Europi, koja je trenutno složena i fragmentirana, istaknuo je Faury, ne navodeći pojedinosti.Početkom tjedna kompanija je najavila da će šef odjela vojnih aviona Dirk Hoke napustiti grupu, a u srpnju trebao bi ga naslijediti menadžer Michael Schoellhorn.

Airbus sada raduje svojim sljedećim potezima u civilnom i vojnom sektoru, uključujući francusko-njemački zračni borbeni sustav FCAS, priopćio je Faury.

Faury smatra da će promjene pomoći kompaniji da dekarbonizira zrakoplovni sektor i da uspješno završio razvojnu fazu strateških europskih obrambenih projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close