Airbus djelomično pokrenuo proizvodnju u ključnim pogonima u Francuskoj i Španjolskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2020. u 21:59
Pogoni su bili zatvoreni četiri dana zbog rješavanja zdravstvenih pitanja vezanih za koronavirus /REUTERS

Airbus je u priopćenju naveo da je radio sa sindikatima kako bi osigurao zdravlje i sigurnost svojih zaposlenika, osiguravajući nastavak poslovanja.

Airbus je u priopćio da će nastaviti samo s djelomičnom proizvodnjom zrakoplova kada se u ponedjeljak ponovno otvore njegove francuske i španjolske tvornice, nakon što su bile zatvorene četiri dana zbog rješavanja zdravstvenih pitanja vezanih uz koronavirus.

Neki francuski sindikati priopćili su kako je u subotu odlučeno da će se proizvodnja nastaviti sporijim tempom od uobičajenog.

Europski proizvođač zrakoplova priopćio je kako će se njegova proizvodnja i radovi na montaži „djelomično nastaviti“ u Francuskoj i Španjolskoj od ponedjeljka, nakon provedenih zdravstvenih i sigurnosnih provjera.

U Francuskoj i Španjolskoj se nalaze neke od Airbusovih civilnih i vojnih montažnih linija koje proizvode dijelove potrebne za očuvanje Airbusovog poslovanja u drugim zemljama, uglavnom Velikoj Britaniji i Njemačkoj, ali i na montažnoj liniji satelita u SAD-u i Kini.

Radni prostori će se otvoriti tek kada je to sigurnosno moguće, priopćio je Airbus, bez da je naveo koliko će naglo padati njegova proizvodnja.

Francuski sindikat CGT kritizirao je taj potez priopćivši da ne se time ne ugrožavaju samo Airbusove tvornice i okolno stanovništvo, već i oni u širem opskrbnom lancu. Dodali su kako bi radnicima trebalo omogućiti da sami odluče hoće li se vratiti na posao.

Airbus je u priopćenju naveo da je radio sa sindikatima kako bi osigurao zdravlje i sigurnost svojih zaposlenika, osiguravajući nastavak poslovanja.

Američki konkurent Boeing također razmišlja o privremenom zaustavljanju proizvodnje u svojim tvornicama širokotrupnih mlažnjaka, rekli su prošlog tjedna izvori upućeni u temu.

Komentirajte prvi

New Report

Close