Agencije za kreditni rejting Fitch i Standard & Poor’s proglasile i 9. argentinski bankrot

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2020. u 21:59
Argentinski predsjednik Alberto Fernandez najavio je da vlada neće platiti kamate dospjele prošlog petka/REUTERS

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez najavio je da vlada neće platiti kamate koje su dospjele na naplatu prošlog petka.

Agencije su snizile kreditni rejting Argentine usred pandemije koronavirusa i pregovora s vjerovnicima o restrukturiranju više milijardi dolara inozemnog duga.

Fitch je nizu argentinskih državnih obveznica dodijelio rejting RD, poručujući time ulagačima da zemlja ne može u cijelosti podmirivati svoje dugove. Standard & Poor’s snizio je argentinski rejting na najnižu razinu D uz obrazloženje da Buenos Aires nije platio 503 milijuna dolara kamata na obveznice.

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez najavio je da vlada neće platiti kamate koje su dospjele na naplatu prošlog petka. Argentina pokušava s vjerovnicima postići dogovor o restrukturiranju duga kako se po deveti put ne bi našla u bankrotu.

Vjerovnici su odbili prijedlog o trogodišnjem moratoriju, 62-postotnom smanjenju kamata i 5,4-postotnom smanjenju glavnice u obveznicama ukupne vrijednosti veće od 60 milijardi dolara. Argentina u osam navrata nije podmirila obaveze prema vjerovnicima – prošli puta 2014. godine.

Zemlja ima ogroman državni aparat, nisku razinu produktivnosti u industriji i veliku sivu ekonomiju koja joj značajno smanjuje porezne prihode. Inflacija je premašila 50 posto, a Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će gospodarstvo ove godine pasti 5,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close