Agencija Fitch snizila kreditni rejting Kine

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2024. u 19:01
Foto: Reuters

Fitchova revizija odražava izazovniju situaciju.

Fitch je u srijedu snizio izglede za kineski kreditni rejting na negativne, navodeći rizike za javne financije dok se gospodarstvo suočava sa sve većom neizvjesnošću u svom prelasku na nove modele rasta, navodi Reuters. Smanjenje prognoze slijedi nakon sličnog poteza Moody’sa u prosincu i dolazi u trenutku kada Peking pojačava napore da fiskalnom i monetarnom potporom potakne slab oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva nakon Covida-19.

“Fitchova revizija odražava izazovniju situaciju u kineskim javnim financijama u pogledu dvostrukog udara: usporavanja rasta i većeg duga.To ne znači da će Kina uskoro bankrotirati, ali moguće je vidjeti kreditnu polarizaciju u nekim lokalnim jedinicama”, rekao je Gary Ng, viši ekonomist Natixisa za Aziju i Pacifik.

Fitch očekuje da će dug kineske središnje i lokalne države porasti na 61,3 posto BDP-a 2024. s 56,1 posto prošle godine, što je iznimno pogoršanje s 38,5 posto 2019. godine. Pad nekretninskog sektora snažno je opteretio dugovima opterećene lokalne samouprave jer su njihovi prihodi od razvoja zemljišta pali. Istovremeno, rejting agencija očekuje da će kineski deficit opće države, koji pokriva infrastrukturu i druge službene fiskalne aktivnosti izvan glavnog proračuna, porasti na 7,1 posto BDP-a u 2024. s 5,8 posto u 2023., najviše od 8,6 posto u 2020. kada su stroge pandemijske mjere opteretile gospodarstvo. Iako je snizio svoje ocjene na negativne izglede sa “stabilnih”, što ukazuje da je smanjenje moguće u srednjoročnom razdoblju, Fitch je potvrdio ocjenu neizvršene obveze kineskog izdavatelja na ‘A+’, treću najvišu kategoriju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close