2 milijuna kuna za kilogram drveta od kojeg se dobiva tekuće zlato

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2019. u 09:34
Foto: Getty Images

Zapisi o njegovom korištenju postoje još od 7. stoljeća, a već tada je bilo izuzetno cijenjeno.

Nekada se koristilo kao analgetik, danas je poznato kao tekuće zlato čiji se kilogram prodaje za 2 milijuna kuna. Riječ je o agaru, dijelu drveta aquilarije koje raste u Kini.

Naime, kad aquilariju napadne plijesan i ošteti deblo, drvo, kao obrambenu reakciju počinje proizvoditi specifičan miris. Kako piše punkufer, prilikom berbe, napadnuti tamni dijelovi sa smolom se odvoje od zdravog dijela drveta, koje nema miris i kremaste je boje. Nakon destilacije dobije se eterično ulje koje se koristi kao sastojak u najskupocjenijim parfemima, uključujući i Armani Privé’s Oud Royal i Yves Saint Laurent’s M7 Oud Absolu.

Drveće aquilarije tradicionalno se sadilo oko kineskih sela jer je doprinosilo uređenju okoliša po feng shui principima. Zapisi o njegovom korištenju postoje još od 7. stoljeća, a već tada je bilo izuzetno cijenjeno.

Osim smole koja se upotrebljava u proizvodnji parfema, koriste se i mali komadići kao mirisni štapići, a veliki komadi, dugi i po nekoliko metara, koriste se za ručno izrađene skulpture, koje pri prodaji dosižu cijenu i od nekoliko milijuna kuna. Kilogram mirisnih štapića možete dobiti već za 400 tisuća kuna.

Po ovom mirisu ili bolje reći trgovini ovim mirisom ime je dobio i Hong Kong, koji je nekoć bio trgovinska luka, a cijenjena roba na tržištu upravo mirisi. Ime Hong Kong zapravo znači Mirisna luka.

Danas je drvo aquilarije ugroženo jer ga sve više uništavaju krijumčari, koji traže primjerke drveća prirodno napadnutog plijesnima, jer takvi imaju veću vrijednost na tržištu. Time riskiraju i 10 godina zatvora. Organizacije za zaštitu okoliša, s druge strane, potiču farme koje uzgajaju ovo drveće po načelima održivog razvoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close