15 zemalja će do 2030. ugljen izbaciti iz priozvodnje struje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2017. u 14:14
Foto: Thinkstock

Do 2018. godine i summita UN-a o klimi savez bi trebao brojiti 50 zemalja.

Najmanje 15 zemalja pristupilo je međunarodnom savezu koji planira do 2030. godine postupno izbaciti ugljen iz proizvodnje električne energije, objavili su u četvrtak izaslanici na pregovorima Ujedinjenih naroda o klimi.

Formiranje Saveza za proizvodnju energije bez ugljena (Powering Past Coal Alliance) inicirale su u srijedu Britanija, Kanada i Maršalovi Otoci, pozivajući u pismu koje je Reuters istog dana dobio na uvid i druge zemlje da im se pridruže.

Prema navodima delegata na pregovorima u Bonnu, savezu su u međuvremenu pristupile i Danska, Finska, Italija, Francuska, Nizozemska, Portugal, Belgija, Švicarska, Novi Zeland, Etiopija, Čile i Meksiko.

Do 2018. godine i summita UN-a o klimi savez bi trebao brojiti 50 zemalja. Summit će biti održan u poljskim Katowicama, jednom od najzagađenijih gradova u Europi, napominje Reuters.

Zasada mu nisu pristupile zemlje koje spadaju među najveće potrošače ugljena, poput Kine, SAD-a, Njemačke i Rusije.

Inicijativa je formirana nekoliko dana nakon što su dužnosnici američkog kabineta zajedno s predstavnicima energetskih kompanija na rubu konferencije u Bonnu održali skup kako bi promovirali "fosilna goriva i nuklearnu energiju kao instrumente za ublažavanje posljedica promjene klime".

Američka je inicijativa potaknula mirni prosvjed protivnika ugljena, izazivajući ujedno negodovanje među brojnim ministrima koji rade na uputama za provedbu Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine, usmjerenog na smanjivanje upotrebe fosilnih goriva u svjetskom gospodarstvu.

Nakon potpisivanja Pariškog sporazuma nekoliko je zemalja izradilo i službene planove o postupnom isključivanju ugljena iz energetske mješavine.

Upućeni neimenovani izvor kazao je pak za Reuters da je inicijativu za izbacivanje ugljena iz upotrebe u energetici dosada potpisalo najmanje dvanaestak zemalja, te pojedine savezne američke države, kanadske pokrajine i neke kompanije.

"Time Britanija i Kanada, dva najbliža američka saveznika, prijekorno poručuju (američkom predsjedniku) Donaldu Trumpu da njegova opsesija prljavom energijom neće zahvatiti i druge zemlje", kazao je Mohamed Adow iz humanitarne i razvojne udruge britanskih i irskih crkava Christian Aid, koja se, među ostalim, bori protiv siromaštva ali i za održivi razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close