Zavirite u Statoilovo novo, energetski učinkovito sjedište

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2013. u 07:22
Fotografija preuzeta s portala www.croenergo.eu

Globalna naftna i plinska kompanija Statoil nedavno je preselila u novo, energetski učinkovito sjedište u gradu Fornebu u Norveškoj.

Autor/Izvor/Fotografije: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / A-Lab / Luis Fonseca, Trond Jõlson i A-Lab

Globalna naftna i plinska kompanija Statoil nedavno je preselila u novo, energetski učinkovito sjedište u gradu Fornebu u Norveškoj.

Novo sjedište Statoila osmislio je arhitektonski studio A-Lab, a sastoji se od pet pravokutnih prefabriciranih elementa koji su složeni jedan na drugi. Konzolni dizajn građevine osmišljen je kako bi se smanjio ekološki otisak zgrade, dok visokotehnološka fasada minimizira potrošnju energije. Ogromni staklom nadsvođeni atrij služi kao središte objekta i mjesto susreta svih radnika i gostiju.

Novo sjedište uronjeno je u zelenilo, a jedan od glavnih razloga relativno malog "otiska" građevine leži u činjenici da se htjelo dati maksimalni prostor zelenilu. Svaki od pet objekata visok je tri kata, dugačak oko 140 metara te širok 23 metra. U središtu "naslaganih" volumena nalazi se veliki prozračni stakleni atrij, a arhitekti navode kako su se odlučili za prefabricirane elemente kako bi maksimalno smanjili vrijeme montaže na lokaciji i osigurali minimalni otisak na okoliš. 

Fasada je glavni akter u pogledu ukupne energetske učinkovitosti te pažljivo balansira moguće gubitke energije sa dobrobitima sunčeve topline i danjeg svjetla. Toplinska energije osigurana je iz centralnog izvora kojim se daljinski upravlja, a ukupno 85% toplinske energije ponovno se koristi. Objekt je dobio energetski razred B, dok ukupna izračunata potrošnja energije iznosi 103 kWh po metru kvadratnom. Izvorni članak pročitajte ovdje.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close