Za Vojvođansku banku stigle tri ponude

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2017. u 21:59
Vojvođanska banka bit će šesta prodana ove godine u Srbiji

Za preuzimanje od grčkih vlasnika zainteresirane su dvije domaće i jedna inozemna banka.

Ove godine pet banaka u Srbiji je prodano ili je njihovo preuzimanje u toku, a uskoro će vlasnika promijeniti i Vojvođanska banka koja je u 100-postotnom vlasništvu Grčke nacionalne banke.

Prema informacijama Blica, za Vojvođansku su zainteresirane tri banke, od kojih su dvije domaće i u vlasništvu poznatih poduzetnika, dok je trećoj banci središnjica u jednoj od susjednih zemalja. "Nakon Alfa banke, ovo je druga od ukupno četiri grčke banke u Srbiji koja je na prodaju. Službena procedura još nije počela i cijeli proces će dugo trajati. Ipak, prodaja Vojvođanske banke je izvjesna, a već postoji veliko zanimanje za nju", navodi izvor Blica iz jedne od vodećih banaka na srpskom tržištu.

"Jedna od dvije domaće banke već je dala financijsku ponudu, ali je odmah za njom to uradila i jedna strana banka, kojoj je očito vrlo stalo da preuzme Vojvođansku banku jer je njena ponuda daleko bolja", otkriva Blicov izvor. Ova godina je vrlo burna za bankarski sektor u Srbiji. Kupoprodaja banaka počela je krajem prošle, da bi bila nastavljena u prvoj polovini ove godine. AIK banka Miodraga Kostića kupila je grčku Alfa banku.

Ugovor je potpisan krajem prosinca, a preuzimanje je završeno nedavno. AIK banka je time ušla među najveće bankarske grupe u Srbiji i zauzela četvrto mjesto na tržištu. Direktna banka je u siječnju kupila 100 posto vlasništva Findomestic banke koja je dio globalnog bankarskog sistema BNP Paribas. Također, ruski vlasnici VTB banke prodaju svoje poslovanje u Srbiji, a razgovori između predstavnika VTB banke u Rusiji i potencijalnih kupaca trebaju završiti sljedećih mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close