Za sada nema štrajka u Gorenju

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 06. veljača 2018. u 22:00
Tek nakon okončanja pregovora moguć je štrajk/Tomislav Miletić/PIXSELL

Uprava je uvjerena da je zajedničkim naporima i dijalogom moguće postići sporazum o novom kolektivnom ugovoru.

Suprotno interpretaciji dijela slovenskih medija o najavama slovenskog sindikata metalne i električne industrije SKEI da će radnici Gorenja sljedećeg tjedna stupiti u štrajk, da ta informacija nije točna upozorili su iz samog Gorenja. 

Naime, u tijeku su pregovori između sindikata i Uprave te kompanije, a ako se isti pokažu neuspješnima tek će se onda posegnuti za navedenom mjerom. Razlog potencijalnog štrajka, izvještava SKEI, otkazivanje je kolektivnog ugovora, potez koji je uprava Gorenja nedavno najavila zbog neažurnosti samog dokumenta. Kako je ranije pisao Poslovni dnevnik, radi se o 27 godina starom kolektivnom ugovoru koji ne funkcionira toliko dobro, kažu u Gorenju, u novim političkim i ekonomskim okolnostima.

Sa štrajkom se slaže 95 posto sindikalista na čelu sa Žanom Zebom koji bi nakon otkazivanja postojećeg ugovora ostali bez 4 ili 5 dana godišnjeg odmora, pisao je u utorak slovenski portal Finance. Sindikalisti traže da se razlika u godišnjim odmorima između starog i novog kolektivnog ugovora svede na dva dana. Iz službe korporativnih komunikacija velenjskog Gorenja upozorili su kako se radi tek o prikupljanju potpisa zaposlenika koji bi stupili u štrajk ako pregovori ne budu uspješni te da se nikako ne radi o službenoj najavi, dodajući i da smatraju kako do štrajka uopće neće ni doći.

 

6000 zaposlenih

ima slovensko Gorenje uz prihod od 1,307 mlrd. eura

Kao razlog navode dobru suradnju sindikalista i uprave na čelu s Franjom Bobincem.  "Uprava tvrtke će u sljedećem tjednu pripremiti sastanke sa zaposlenicima na kojima će biti obaviješteni o procjeni poslovanja 2017., planovima za 2018. godinu te detaljima o potpunoj obnovi korporativnog kolektivnog ugovora. Uprava je uvjerena da je zajedničkim naporima i dijalogom moguće postići sporazum o novom kolektivnom ugovoru, i to u vrlo kratkom roku. U dvogodišnjim pregovorima obje su strane donijele veliku konvergenciju, pa je jedino otvoreno pitanje zapravo  pitanje dopusta te se nadamo da ćemo se što prije vratiti pregovorima", komentirali su za Poslovni . 

Komentirajte prvi

New Report

Close