Za ekološku pristojbu NIS dužan 9 mil. €

Autor: Poslovni dnevnik , 03. kolovoz 2017. u 21:59
Srbija odlučna da okonča slučaj s neplaćanjem pristojbe

Država pokrenula upravni spor protiv tvrtki koje ne ispunjavaju zakonsku obvezu.

Srpska država pokrenula je upravni spor protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku pristojbu na proizvodnju i uvoz maziva, uključujući i NIS, doznaje Blic.

Na ovakav korak su se odlučili jer je to zakonska obveza od koje nitko nije oslobođen, pa ni NIS, koji ovaj namet državi ne plaća od njegovog uvođenja 2010. godine. Zbog toga je državni proračun oštećen godišnje za 1,5 milijuna eura, koliko bi NIS trebao platiti za proizvedenih 11.000 tona maziva. To znači da je kompanija državi dužna gotovo devet milijuna eura.

 

1,5 milijuna

€ NIS je trebao godišnje platiti državi od 2010. godine

Blicov izvor iz vlade tvrdi da je ministar Branislav Nedimović osnovao tim sa zadatkom da utvrdi tko sve ne plaća ekološku pristojbu. "Na tom popisu je i NIS, za kojeg je utvrđeno da njihovo pozivanje na član 13. ugovora nema temelja. Naime, njime se definira da se oni oslobađaju plaćanja novih pristojbi, poreza, carina ili njihovog povećanja samo u odnosu na izgradnju i korištenje plinovoda i podzemnog skladišta plina, kao i rekonstrukciju i modernizaciju tehnološkog kompleksa te kompanije. To nije slučaj kod pogona za proizvodnju maziva, pa zato moraju platiti sve zaostale pristojbe.

Budući da neće, pokrenut je upravni spor. Nedimović je smatrao da se slučaj mora istjerati do kraja jer zakon ne daje temelj za privilegiran položaj nikome", objašnjava Blicom sagovornik. On dodaje da su i prethodne vlasti znale za taj slučaj, ali da zbog različitih političkih pritisaka nisu ništa poduzele. "Prema nama dostupnim saznanjima, upravni postupak po tom pitanju još uvijek nije okončan, a nemamo saznanja da je pokrenut upravni spor", kažu iz NIS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close