Volksbank promijenila ime u Sberbank

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2013. u 11:04
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Volksbank d.d. je krajem prošlog tjedna promijenila ime u Sberbank d.d., čime je i službeno započeo proces rebrandinga banke, izvjestili su iz Sberbanke.

Volksbank d.d. je krajem prošlog tjedna promijenila ime u Sberbank d.d., čime je i službeno započeo proces rebrandinga banke, izvjestili su iz Sberbanke.

Promjena imena je s datumom 18. siječnja unesena u registar poslovnih subjekata na Trgovačkom sudu, navodi se u priopćenju.

Najveća ruska banka, Sberbank je u veljači prošle godine završila akviziciju bivše Volksbank International (sada Sberbank Europe), čime je stekla mrežu devet banaka-kćeri u osam zemalja srednje i istočne Europe, uz ostalo i u Hrvatskoj.

Predsjednica Uprave Sberbank d.d. Andrea Kovacs-Wöhry ističe kako će ta banka, zahvaljujući stabilnosti, financijskoj snazi te tehnološkoj naprednosti novog vlasnika, Sberbanke, biti u poziciji svojim klijentima ponuditi "još bolju, tehnološki napredniju te sveobuhvatniju uslugu, kao i pojednostaviti poslovanje sa zemljama Zajednice neovisnih država (CIS) i ruskim tržištem, a onda i svim ostalim europskim i svjetskim tržištima na kojima Sberbank posluje".

Iz Sberbank d.d. najavljuju da će poslovanje i nadalje biti usmjereno na građane te male i srednje poduzetnike, a ujedno će se intenzivnije usredotočiti i na tržište većih korporativnih klijenata, prvenstveno na kompanije koje posluju s istočnim tržištima te na ruske kompanije koje posluju s Hrvatskom ili su zainteresirane za investicije u Hrvatsku.

Sberbank je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu.

Krajem 2011. godine bilančna suma te banke iznosila je oko 7,5 milijardi kuna, a adekvatnost kapitala 28,56 posto (zakonski minimum je 12 posto), što, kako navode iz Sberbank, ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

Sberbank u Hrvatskoj ima 31 poslovnicu u 21 gradu.

Bivša Volksbank, sada Sberbank, u Hrvatskoj posluje od 1997. godine.

Ruska Sberbank je akviziciju bivše VBI grupacije zaključila 15. veljače 2012., čime je stekla novih 296 poslovnica i više od 600.000 klijenata u osam zemalja jugoistočne Europe – Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Mađarska, Slovačka, Češka, Ukrajina, te sjedište grupacije u Austriji.

Okončanjem akvizicije ujedno je otpočeo i proces transformacije svih banaka-kćeri sa strateškim ciljem da se stvori vodeća bankarska grupacija u regiji srednje i istočne Europe, navodi se u priopćenju.

Sberbank je najveća ruska banka na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta.

Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Središnja ruska banka, koja ima 50 posto plus jednu dionicu. Banka upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s gotovo 19.000 poslovnica, kao i predstavništvima u više od 20 zemalja svijeta. Sberbank ima oko 240.000 zaposlenika, a ima više od 70 milijuna klijenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close