Vodeća pozicija Mercatora u Crnoj Gori prilika za Hrvatsku

Autor: Božica Babić , 20. studeni 2013. u 09:40
RH u prvih šest mjeseci na crnogorsko tržište plasirala 8920 tona hrane/ Slavko Midžor/PIXSELL

Realizira li se Agrokorova akvizicija Mercatora za očekivati je da će profitirati i hrvatska prehrambena industrija.

Porezna uprava Crne Gore krajem rujna zapečatila je svih 38 prodavaonica tvrtke Albone zbog 1,5 milijun eura duga za poreze i doprinose, a još tijekom ljeta belgijski trgovački lanac Delhaize prodao je 25 lokacija dobivenih u portfelju Delta Maxi kupljenog 2011. od srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića tvrtki Expo Commerc iz Kotora.

 

84trgovine

ima danas lanac Mercator u Crnoj Gori

Stečaj Albone i povlačenje moćnog belgijskog trgovca zasigurno će utjecati na buduće trendove maloprodaje na ograničenom crnogorskom tržištu s obzirom na potrošački kapacitet od svega 620 tisuća stanovnika, što je rezultat popisa iz 2011. Direktor Agencije za zaštitu konkurencije Miodrag Vujović ovih je dana za podgoričku Pobjedu, osvrćući se upravo na broj stanovnika, izjavio da je tržište Crne Gore po obujmu i vrijednosti prometa nezanimljivo velikim inozemnim trgovcima. 

Nestabilno tržište
Glavne zapreke za dolazak stranaca koji već posluju u regiji po Vujoviću su uvjeti i troškovi transporta kao i uspostavljanje organizacije i logističke podrške koju traži maloprodaja. Vujović ocjenjuje da crnogorsko tržište maloprodaje još nije sazrelo i stabilno, te da proces konsolidacije još traje, a temelj za tu ocjenu su vrlo česte promjene vlasništva. Prema pisanju Pobjede unutar lokalne maloprodaje još je dosta nepoznanica, pa se tako javno ne iznose ni tržišni udjeli pojedinih trgovaca jer su označeni kao poslovna tajna. Stoga se samo neslužbeno procjenjuje da se nešto više od polovine prometa prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje ostvaruje u trgovačkim lancima, a ostatak još uvijek u malim obiteljskim trgovinama.

 

100milijuna

eura bio je promet od prodaje Mercatora 2012. u Crnoj Gori

Od velikih regionalnih igrača sada je prisutan samo slovenski Mercator koji je stigao 2007. preuzevši lokalnog trgovca sa 16 objekata. U međuvremenu je akvizirao još dva trgovca, danas posluje kroz 84 trgovine i tržišni udjel je digao na oko 20 posto. Prije prodaje, za 2012. godinu Delhaize je ostvario 50 milijuna eura prihoda. U financijskom izvješću pak Mercatora za prošlu godinu stoji da od ukupno ostvarenog prometa od prodaje 2,87 milijardi eura 3,5 posto otpada na crnogorsko tržište što iznosi nešto više od 100 milijuna eura.

Čokolada, cigarete, juhe
Realizira li se najavljena akvizicija Agrokora i postane li koncern vlasnik Mercatora za očekivati je da će profitirati i hrvatska prehrambena industrija. Statistika Hrvatske gospodarske komore otkriva da je u prvom polugodištu 2013. na crnogorsko tržište plasirano 8920 tona prehrambenog asortimana u vrijednosti 17,1 milijun dolara. Među top izvoznim artiklima proizvodi su za posebne prehrambene potrebe, slad, sardine, svinjetina, čokolade, cigarete i juhe. Izvoz hrane u Crnu Goru posljednjih godina raste pa je za 2010. iznosio 24,7 milijuna dolara, godinu poslije 31,9 milijuna dok je 2012. zaključena uz rezultat 37,4 milijuna dolara. Na popisu zemalja Crna Gora je sada tek 11. izvozno tržište. 

Komentirajte prvi

New Report

Close