Vlasnik Zare ulaže više od 70 milijuna eura u reciklirani poliester iz tekstila

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2023. u 12:00
foto: unsplash

Najveći svjetski trgovac modom udružuje snage s inovativnim startupima.

Vlasnik Zare, španjolski Inditex, kupovat će reciklirani poliester o američkog startupa s ciljem da četvrtina tekstila koje koristi u proizvodnji dolazi iz materijala “nove generacije” do 2030. godine. Dok se brendovi ulične mode suočavaju s pritiskom da smanje otpad i više koriste reciklirane tkanine, Inditex će potrošiti više od 70 milijuna eura da osigura nabavu od Ambercyclea iz Los Angelesa koji proizvodi reciklirani poliester izrađen od tekstilnog otpada.

Poliester, nusproizvod naftne industrije, naširoko se koristi u sportskoj odjeći jer je izdržljiv i brzo se suši.

Utjecaj na okoliš

Ugovor o preuzimanju predviđa da će španjolska kompanija kupit će 70 posto Ambercycleove proizvodnje recikliranog poliestera, koji se prodaje pod robnom markom cycora, u naredne tri godine, rekao je izvršni direktor Inditexa Oscar Garcia Maceiras, prenosi Reuters. Napomenuo je da surađuju i s drugim tvrtkama i startupima putem svog centra inovacija, odjela koji traži načine za smanjenje utjecaja svojih proizvoda na okoliš.

“Održiva transformacija Inditexa nije moguća bez suradnje različitih dionika”, rekao je izvršni direktor. Ulaganje će omogućiti Ambercycleu financiranje prve komercijalne tvornice za recikliranje tekstila u kojoj bi proizvodnja trebala započeti oko 2025. Proizvedeni materijal će se koristiti u Inditexovim proizvodima u naredne tri godine. Zara Athleticz, podbrend sportske odjeće za muškarce, lansirala je u srijedu kolekciju tehničkih komada koji sadrže do 50 posto cycore. Pojedini brendovi odjeće koji žele smanjiti korištenje čistog poliestera prebacili su se na recikliranu verziju dobivenu iz plastičnih boca.

Ta praksa našla se pod valom kritika jer je povećala potražnju za rabljenim plastičnim bocama što je dovelo do rasta cijena. Recikliranje poliestera ‘od tekstila do tekstila’ je u povojima i trebat će vremena da dosegne obujam koji traže globalni modni brendovi.

“Želimo potaknuti inovacije kako bismo proširili nova rješenja, procese i materijale i postigli recikliranje od tekstila do tekstila”, rekao je Inditexov glavni direktor za održivost Javier Losada.

Odvojeno recikliranje

Ugovor s američkim startupom najnovije je Inditexovo ulaganje u startupe koji se bave recikliranjem tekstila. Lani je španjolska tvrtka potpisala trogodišnji ugovor vrijedan 100 milijuna eura za kupnju recikliranih vlakana koje proizvodi finska tvrtka Infinited Fiber Co., a uložila je i u Circ, još jednu američku tvrtku koja se bavi recikliranjem tekstila u tekstil.

Na matičnom španjolskom tržištu Inditex je udružio snage s konkurentima, uključujući H&M i Mango, u udruženje za upravljanje otpadom od odjeće u sklopu priprema na nove europske propise koje od članica zahtijevaju odvojeno prikupljanje tekstilnog otpada od siječnja 2025. godine, zaključuje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close