Vlada FBiH zbog bankrota prodaje Bosnalijek i Tvornicu duhana Sarajevo

Autor: Milan Šutalo , 17. prosinac 2008. u 22:00

Predsjednik udruženja poslodavaca Nihad Imamović kaže kako bi vlada dobiveni novac uz vrlo nisku kamatu trebala plasirati gospodarstvu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pod sve jačim je pritiskom da proda manjinske udjele u dvjema profitabilnim kompanijama Bosnalijeku i Tvornici duhana Sarajevo. Federacija BiH na rubu je bankrota, a prema potraživanjima razvojačenih branitelja, civilnih i vojnih invalida, te drugih socijalnih kategorija, utemeljenim u važećim zakonima, u proračunu većeg eniteta BiH u 2009. nedostajat će čak 400 milijuna KM.

Pad dionica
Zbog toga ekonomski analitičari, poslodavaci i predstavnici gospodarskih komora predlažu vladi Neždada Brankovića da proda 19,8 posto dionica Bosnalijeka i 39,9 posto udjela u Tvornici duhana Sarajeva putem Sarajevske burze. Razlog tome je što bi procedura prodaje putem natječaja trajala mjesecima, a Vlada nema vremena za čekanje. Oni procjenjuju da bi FBiH na ovaj zaradila oko 500 milijuna maraka, čime bi se pokrio proračunski manjak. U posljednjih mjesec dana dionica Bosnalijeka na SASE pala je s 19 na 15,3 KM, što je očito rezultat općeg trenda pada dionica, a ne odraz poslovanja tvrtke. Bosnalijek je, naime, u prvih devet mjeseci ostvario rast prihoda od 32 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, od čega je prihod od izvoza porastao za čak 109 posto. Rast prihoda rezultirao je i rastom dobiti. Prošlu godinu sarajevska farmaceutska kompanija ostvarila je neto dobit od 7,8 milijuna KM, a samo u prva tri kvartala dobit Bosnalijeka iznosila je 10,8 milijuna KM. Kada bi FBiH u ovom trenutku prodala svoj udio u ovoj kompaniji računica govori kako bi mogla ostvariti prihod od 180 milijuna KM. Još oko 300 milijuna maraka Vlada FBiH mogla bi u ovom trenutku ostvariti prodajom 39,9 posto udjela u Tvornici duhana Sarajevo.

Pomoć tvrtkama
Većinski dioničari FDS-a i Bosnalijeka umjesto isplate reinvestiraju dobit, pa federalna vlada nema nikakve koristi kao manjinski dioničar, odnosno njezin udio je praktično mrtvi kapital, što bi mogao biti dodatan poticaj za odluku o prodaji državnog kapitala u ove dvije tvrtke. “Vlada FBiH nema neke posebne koristi od dionica u ove dvije tvrtke, niti ima dividendu, a radi se o značajnim sredstvima”, smatra Duljko Hasić, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.Predsjednik udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović kaže kako bi vlada taj novac trebala prebaciti na račun Razvojne banke FBiH koja bi ga, po povoljnim uvjetima, dakle uz vrlo nisku kamatu, plasirala gospodarstvu.

podaci

Banke protiv pomoći
Inicijativi gospodarstvenika za pomoć privredi usprotivile su se poslovne banke koje tvrde kako bi tim potezom Vlada destabilizirala bankarski sektor.

Razumijevanje banaka
Premijer Branković kaže kako Vlada ne želi destabilizirati poslovno bankarstvo, ali i da poslovne banke moraju pokazati više razumijevanja za sadašnje stanje u gospodarstvu i ponuditi kredite po prihvatljivim uvjetima.

Neprihvatljive kamate
Postojeće kamate koje se nude tvrtkama, prema mišljenju premijera Nedžada Brankovića, ne mogu se smatrati prihvatljivim.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jednom riječju BANANA!

New Report

Close