VIDEO: Ovo vozilo pomoću sunčeve energije može prijeći 5000 km godišnje – besplatno

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2023. u 12:07
Foto: YouTube

Ova prikupljena sunčeva energija koristi se za punjenje velikog sustava baterija.

Scania je udružila snage s Sveučilištem Uppsala i drugim tvrtkama kako bi stvorila inovativno rješenje u cestovnom transportu. Njihov prijedlog uključuje tegljač s plug-in hibridnim pogonom koji može koristiti sunčevu energiju za vožnju, što je izuzetno zanimljivo.

Iako snaga pogona iznosi 560 KS, što je uobičajeno za vozila ove vrste, ono što ističe ovaj kamion je njegova prikolica. Sve vidljive površine, uključujući krov, prekrivene su solarnim panelima s površinom od 100 četvornih metara, što nije zanemarivo. Scania tvrdi da je ovaj solarni sustav usporediv s onima na obiteljskim kućama, koristeći visokoučinkovite panele koji mogu prikupiti znatnu količinu energije.

Ova prikupljena sunčeva energija koristi se za punjenje velikog sustava baterija. Kamion ima jednu bateriju kapaciteta 200 kWh smještenu u prikolici, i još jednu dvostruko manju na samom kamionu. Kada se ovo pretvori u kilometre, solarni paneli bi trebali omogućiti ovom kamionu putovanje od 5000 km na švedskim cestama, a u sunčanijim područjima, poput Španjolske ili određenih dijelova Hrvatske, taj broj bi mogao doseći i do 10.000 km.

Ovo je inovativan korak u korištenju solarnih panela za napajanje kamiona i potencijalno smanjenje emisija u prometnom sektoru. Šef razvoja u Scaniji ističe kako je ovo pionirski razvoj kamiona sljedeće generacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close