Verizon isplatio Britance sa 130 milijardi dolara

Autor: Tomislav Oharek , 03. rujan 2013. u 09:30
Verizon ojačao poziciju u SAD-u /REUTERS

Riječ je o drugoj najvećoj akviziciji u povijesti nakon Vodafoneovog preuzimanja njemačkog Mannesmanna.

Verizon i Vodafone su dogovorili da će britanska kompanija prodati Amerikancima svojih 45 posto udjela u njihovu zajedničkom poslovanju u SAD-u.

 

60milijardi

dolara gotovine trebao bi dobiti britanski Vodafone

Amerikaci će Vodafone iz Verizon Wirelessa isplatiti sa 130 milijardi dolara, a ovaj posao osim što će  konsolidirati američki telekomunikacijski sektor, vjerojatno će potaknuti i akvizicije Vodafonea s druge strane Atlantika.  Naime, iako transakcija još nije zaključena i dogovaraju se njezini finalni detalji, kako piše The Wall Street Journal Verizon će Britancima pola akvizicije isplatiti u dionicama, a drugu polovicu u gotovini, čime će se Vodafone domoći velikog kapitala raspoloživog za daljnja ulaganja. Riječ je o drugoj najvećoj akviziciji u povijesti, nakon također Vodafoneovog posla 1999. godine kada je kupio njemački Mannesmann za 172 milijarde dolara.

Međutim, oko 60 milijardi dolara gotovine koliko bi se trebalo sliti na račune Vodafonea uvjerljivo je najveća gotovinska transakcija u povijesti preuzimanja i dobrano premašuje dosadašnji rekord od 50 milijardi dolara koliko je pivarski div InBev platio za američkog konkurenta Anheuser-Buscha.Unatoč veličini ovog posla on se gotovo neće odraziti na Verizonovih oko 100 milijuna korisnika, a ne očekuju se gotovo nikakve prepreke regulatora jer je Verizon ionako kontrolirao dosadašnje zajedničko poslovanje. Amerikanci ne bi trebali imati problema zbog isplate 60 milijardi eura gotovine, jer su osigurali mostne kredite od J.P. Morgana, Morgan Stanleyja, Bank of America, Merrill Lyncha i Barclaysa.No ovaj je posao zato potaknuo euforiju na Wall Streetu. Tako se procjenjuje da će ukupne naknade za banke, odvjetničke kuće i druge angažirane na ovom poslu, dosegnuti oko 500 milijuna dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close