Uzdrmana Honda ima novog šefa

Autor: Marta Duić , 24. veljača 2015. u 22:00
Takanobu Ito (lijevo) predstavlja nasljednika Hachiga

Odluka o smjeni stiže u vrlo neugodnom trenutku za kompaniju koja je prisiljena povući milijune vozila zbog greške na sustavu zračnih jastuka te prognozira pad dobiti i tržišnog udjela.

Iznenadnim poslovnim potezima inače neskloni Japanci, početkom tjedna odlučili su se napraviti jedan baš takav.

Treći po veličini tamošnji proizvođač automobila Honda dobit će novog čelnog čovjeka – Takahira Hachiga i to u lipnju kada će Takanobu Ito odstupiti s pozicije predsjednika Uprave. S obzirom da odluka o smjeni na vrhu stiže u vrlo neugodnom trenutku za kompaniju koja je prisiljena povući milijune vozila zbog greške sa sustavom zračnih jastuka te prognozira pad dobiti, pretpostavlja se da čelništvo Honde od novog šefa očekuje zaokret u poslovanju i ublažavanje negativnih trendova s kojima se ova automobilska kuća već neko vrijeme suočava. "Rupe" u Hondinu poslovnom putu dovele su i do sve izglednog dugoročnog gubitka pozicije na ljestvici TOP 5 najprodavanijih automobila u Americi koju im postupno preotima Nissan.

Tom konkurentu prodaja na spomenutom tržištu lani je rasla pa su dosegnuli udio od 8,4 posto, svega jedan postotni bod manje od Honde. No nije problem samo prodaja u SAD-u, rezultati su lošiji i na japanskom i kineskom tržištu, a kako bi pokazali spremnost za preuzimanje odgovornosti zbog takvog negativnog trenda, Ito i njegovi najbliži suradnici lani i listopadu sami su si srezali plaće. No uskoro bivšeg čelnika to, sad je očito, nije spasilo. Njegov nasljednik Hachigo, zanimljivo je, malo je poznat izvan same kompanije, a i u njoj nije bio na glasu kao propulzivan menadžer. No može se pohvaliti bogatim međunarodnim iskustvom.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close