Utrka u jeftinim letovima do Amerike

Autor: Tomislav Pili , 26. prosinac 2016. u 21:59
Letit će se iz Barcelone, Foto: Reuters

Vlasnik British Airwaysa slijedi primjer nekoliko europskih prijevoznika.

Vlasnik British Airwaysa i španjolske zrakoplovne kompanije Iberia uključio se u utrku s ostalim velikim kompanijama u ponudi niskotarfinih letova iz Europe u Ameriku. Tvrtka IAG krajem prošloga tjedna je objavila kako osniva kompaniju sa sjedištem u Barceloni koja će nuditi letove između tog grada i zračnih luka na američkoj zapadnoj obali.

Kako prenosi Wall Street Journal, jeftini IAG-ovi prekooceanski letovi iz Barcelone započet će u lipnju, a moguća odredišta su Los Angeles i San Francisco, ali i Havana, Buenos Aires, Santiago te Tokio.Može se reći da su jeftini letovi preko Atlantika postali prava moda među europskim zrakoplovnim kompanijama. Naime, niskobudžetne podružnice osnovali su nedavno Lufthansa i Air France-KLM nakon pionira takvog pristupa, Norwegian Air Shuttlea.

Norveška kompanija od iduće godine nudi let iz Londona do New Yorka za svega 69 dolara. U utrku za jeftinim letovima uključio se i kanadski nacionalni prijevoznik Air Canada, ali i WestJet Airlines. Osnivanje podružnica za jeftine dugolinijske letove odgovor je na općeniti trend pada cijena zrakoplovnih karata što sve više pritišće profitne marže kompanija.
Prema procjenama udruge zračnih prijevoznika IATA, u 2017. zrakoplovne kompanije zabilježit će neto dobit od 29,8 milijardi dolara, 16 posto manje nego ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close