Ugroženo čak 3.000 ljudi: ‘Ako ne pronađemo alternativu, mogli bismo i ugasiti proizvodnju’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2024. u 13:08
Foto: Pixabay

Proizvođači automobila očekivali su snažniju potražnju za električnim vozilima i sada su u problemima.

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) naznačio je da bi mogao zatvoriti tvornicu Audija u Bruxellesu zbog naglog pada potražnje za luksuznim električnim automobilima.

Potražnja za Audijevim Q8 e-tronom, lansiranim 2018. godine, naglo je pala i uprava razmišlja o prekidu proizvodnje tog modela. Izvor blizak tvrtki rekao je da se odluka može očekivati iduće godine.

Uprava se sprema pokrenuti postupak savjetovanja u potrazi za alternativnim rješenjima za tvornicu koja zapošljava oko 3.000 ljudi. “Ako ne pronađemo alternativu, mogli bismo i ugasiti proizvodnju”, stoji u Audijevom priopćenju.

Pogon u Bruxellesu proizveo je lani oko 50.000 automobila i, uz slabu potražnju, muče ga i “dugogodišnji strukturni izazovi”, uključujući teškoće s preuređenjem zbog blizine velikog grada i visoki logistički troškovi.

U veljači tvornica je dva tjedna bila zatvorena zbog manjka dijelova, pa su isporuke kasnile. Uprava VW-a izdvojila je probleme u pogonu među razlozima za 20-postotni pad operativne dobiti u prvom tromjesečju. Glasnogovornik kompanije već je tada bio rekao da razmatraju mogućnosti promjena u proizvodnji. 

U utorak VW je upozorio da će ga potraga za alternativnom namjenom za tvornicu u Bruxellesu ili njezino zatvaranje i druge neplanirane stavke stajati u ovoj godini do 2,6 milijardi eura.

Volkswagen nije zatvorio pogon još od daleke 1988. godine kada su ugasili proizvodnju u američkom Westmorelandu. Čelnik jednog VW-ovog brenda bio je zaprijetio zatvaranjem tvornice u Europi i nekoliko mjeseci kasnije podnio je ostavku, naglašava izvor iz radničkih krugova.

Proizvođači automobila očekivali su snažniju potražnju za električnim vozilima i sada su u problemima, budući da su uložili puno novca u razvoj kapaciteta i tehnologije. Početkom godine Audi je bio upozorio da očekuje slabiju prodaju u 2024., predstavljajući istodobno nove modele i smanjujući troškove.

Komentirajte prvi

New Report

Close