U klubu bilijunaša sada i Amazon

Autor: Tomislav Pili , 14. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Internetski trgovac opet prešao magičnu granicu i pridružio se Microsoftu.

Svijet je krajem prošlog tjedna dobio i drugu kompaniju koja na burzi vrijedi više od bilijun dolara. Microsoftu se u tom ekskluzivnom klubu u četvrtak pridružio i Amazon što je inače njegov drugi prelazak te granice. Podsjetimo, Amazon je prvi put postao kompanija vrednija od bilijun dolara u rujnu prošle godine kada mu je društvo pravio Apple. Međutim, zbog pada vrijednosti dionica proizvođač iPhonea ispao je iz tog kluba te trenutno vrijedi na burzi 920 milijardi dolara.

Zahvaljujući rastu cijene dionice od 35 posto u posljednjih godinu dana na krilima optimističnih očekivanja poslovanja računalstva u “oblaku”, Microsoft je uvjerljivo najvrednija kompanija sa 1,06 bilijuna dolara tržišne kapitalizacije. Amazonova dionica bilježi rast od 36 posto. Ako se pribroji vrijednost Applea, Facebooka i Googlea, pet najvrednijih kompanija u svijetu “teži” 4,36 bilijuna dolara.

Naime, vrijednost dionica Facebooka u posljednjih godinu dana skočila je 50 posto dok je Apple na burzi poskupio za trećinu. Najslabiji rezultat ostvarila je Googleova holding kompanija Alphabet s 10 posto rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close