Tvorac Angry Birdsa vrijedit će na burzi 2 milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 06. rujan 2017. u 14:27
Prvi film napravljen po čuvenoj video-igri zaradio je 350 milijuna dolara, Foto: Reuters

Finska tvrtka Rovio najavila uvrštenje dionica u Helsinkiju.

Finska tvrtka Rovio – tvorac čuvene video-igre Angry Birds – namjerava izaći na burzu kako bi se prikupljenim novcem vratila na staze rasta sedam godina nakon objave svog najprodavanijeg naslova. Kako je kompanija objavila u utorak, u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) većinski dioničar Kaj Hed koji drži 70 posto dionica te još nekoliko postojećih dioničara prodat će dio svojih dionica. Uz to, kompanija će dodatno ponuditi novih dionica za 30 milijuna eura. Ukupan ciljani iznos IPO-a nije objavljen. No, vjeruje se da IPO može vrednovati Rovio na dvije milijarde dolara.

Dobar posao u Finskoj

Kaj Hed je otac jednog od suosnivača Rovija, Mikaela Heda te ujak drugog utemeljitelja, Niklasa Heda. Mikael Hed odstupio je 2014. s pozicije glavnog izvršnog direktora tvrtke, u vrijeme kada se tvrtka nalazila u financijskom škripcu. Sada je na čelu animacijskog odjela kompanije. Ako kompanija uistinu bude vrednovana na dvije milijarde dolara, to bi značilo da će Kaj Hed na Bloombergovoj ljestvici milijardera vrijediti 1,4 milijardi dolara. S obzirom da je deset godina ranije uložio milijun eura, s pravom može reći da je napravio odličan posao.

Novac od uvrštenja na burzu u Helsinkiju poslužit će Roviju za financiranje drugog filma iz Angry Birds serijala, a koji bi se u kinima trebao pojaviti 2019. godine. Prvi film, pušten u distribuciju prošle godine, zaradio je oko 350 milijuna dolara. Uspjeh tog filma te nova video-igra Angry Birds 2 polako vidaju financijske rane Rovija.

Rast od 94 posto

Kompanija sa sjedištem u gradu Espoo – sjedištu daleko poznatije Nokije – prošloga je mjeseca objavila rast prihoda u drugom tromjesečju za 94 posto na 86,2 milijuna eura. Poslovanje s video-igrama donijelo je 61,3 milijuna eura, 65 posto više. Međutim, novi naslovi, poput Angry Birds Evolutiona i Battle Baya tek trebaju ponoviti barem dio uspjeha prvog Angry Birdsa. Podsjetimo, ta je igra 2010. godine bila najprofitabilnija igra u Apple Storeu, “skinuta” nekoliko milijardi puta. Stoga će izlazak Rovija testirati interes investitora za zabavni softver. Inače, za dionicama takvih tvrtki ulagači se posljednjih godina baš i nisu tukli, pokazuju podaci Bloomberga.     

Komentirajte prvi

New Report

Close