Tužiteljstvo BiH istražuje kako je Dodik pogodovao tvrtki Integral Inženjering

Autor: Milan Šutalo , 26. rujan 2008. u 06:30

Cijena gradnje nove zgrade vlade RS, koju je gradio Integral, s početnih 34 milijuna KM narasla je na 202,4 milijuna

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine vodi istragu kojom su obuhvaćeni poslovi sklopljeni s poduzećem Integral inženjering. U 19 godina svoga postojanja ova je tvrtka od skromnih početaka u Laktašima izrasla u konglomerat kojeg čini 17 tvrtki iz RS i regije preko kojih ostvaruje milijunske profite.

Bez detalja
U Tužiteljstvu nisu željeli otkriti detalje istrage koja se, najvjerojatnije, barem u jednom segmentu bavi pitanjem koliko je vlada Milorada Dodika, koji je i sam porijeklom iz Laktaša, “zaslužna“ za neočekivani uspjeh Integrala. Od 2000. godine Integral je u BiH izgradio cesta, mostova i drugih objekata u vrijednosti od više od 300 milijuna KM. Veći dio poslova tvrtka je dobila zahvaljujući posebnom tretmanu. Recept po kojem su im vladine institucije dodjeljivale poslove sastojao se u tome da bi oni imali najnižu ponudu, a kasnije bi aneksima na ugovore vrijednost uvećavana, čak i šesterostruko, kao u slučaju izgradnje administrativnog sjedišta vlade RS u Banjoj Luci. Početak kontroverze o izgradnji sjedišta vlade seže u 2005. godinu kada je Integral sklopio ugovor s Telekomom RS vrijedan 34 milijuna KM za izvođenje radova na izgradnji njihove poslovne zgrade. Vlada RS je kasnije odlučila preuzeti zgradu Telekoma, a potom je preuredila u svoje sjedište. Do tada je Telekom Integralu uplatio deset milijuna KM za izvršene radove. Dodik je 2006. godine ugovore i tehničku dokumentaciju za izgradnju zgrade Vlade RS proglasio tajnom, što mu osigurava mogućnost da zaobiđe Zakon o javnim nabavama BiH. No, umjesto jedne zgrade, kako je bilo planirano, sjedište vlade RS dobilo je dvije, zbog čega je, uz trošak uređenja interijera i trga, te preuzimanje kredita, početna cijena, kako je otkrio sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo, narasla gotovo šest puta, sa 34 na 202,4 milijuna KM. U travnju 2007. godine Stanković i njegova nekadašnja srednjoškolska kolegica Fatima Fetibegović, danas ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, potpisali su aneks na ugovor kojim se ugovorena cijena radova povećava za blizu 50 milijuna KM za uređenje interijera zgrade, 14 milijuna KM za trg s fontanom i vodoskokom, te 11 milijuna KM za naknadne, nepredviđene radove, i sve to bez raspisivanja novog natječaja. Dodik je 2006. godine potpisao još jedan ugovor s Integralom čime je preuzeo stambeno-poslovni objekt koji je Integral gradio za svoje potrebe u blizini zgrade Telekoma.

Nalaz revizije
Vlada je odlučila preuzeti i otplatu Integralova kredita od 50 milijuna KM koji je podigao kod banjolučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Glavni revizor RS Boško Čeko je sumnjičav u vezi s načinom na koji Integral dobiva poslove. “Čini mi da se njemu osiguravaju poslovi unaprijed barem pet-šest godina. I to je poanta. Drugi ne mogu dobiti posao.” Generalni direktor i suvlasnik kompanije Slobodan Stanković kaže kako je sve poslove dobio putem natječaja jer je uvijek imao najnižu ponudi i da mu nitko ne može ništa. “Ne mogu se oni ponašati tako da mi ne odobre ako sam ja najjeftiniji”, kaže on. “Otišao bi neko u zatvor ako bi dao nekome drugom, a ja najpovoljniji.” U svibnju ove godine položen je i kamen temeljac za izgradnju glavnog sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Ugovor vrijedan više od 18,6 milijuna KM dobio je Integral, čije poslovanje provjerava upravo agencija SIPA.

Podaci

Široko vlasništvo
Ekspanzija Integrala počinje izborom Dodika za premijera RS-a 1998. godine. Integral je danas vlasnik toplica, hotela, tekstilne i naftne kompanije i medija.
Vlasnik zagrebački đak
Stanković priznaje da je uvijek bio osrednji đak. Završio je Višu građevinsku školu u Zagrebu, a matematiku je, kako kaže, prepisivao od srednjoškolske kolegice Fatime Fetibegović, aktualne ministrice u vladi RS.

Komentirajte prvi

New Report

Close