Turkish Airlines preuzeo 49% BH Airlinesa

Autor: Milan Šutalo , 23. prosinac 2008. u 22:00

Turska se kompanija obvezala osigurati avioprijevozniku iz BiH dva mlazna zrakoplova

Generalni direktor aviokompanije Turkish Airlines Temel Kotil, premijer Federacije BiH Nedžad Branković i v. d. generalnog direktora Energoinvesta Džemail Vlahovljak u Sarajevu su potpisali ugovor o dokapitalizaciji kojim je turska aviokompanija postala vlasnik 49 posto kapitala BH Airlinesa.

U novoj vlasničkoj strukturi BH Airlinesa udio vlade Federacije BiH je 50,9 posto, Energoinvesta 0,1 posto i Turkish Airlinesa 49 posto. Podsjetimo, turska kompanija izabrana je kao najbolji ponuđač na natječaju za dokapitalizaciju sarajevskog zračnog prijevoznika. Od potencijalnih ulagača za vlasnički udio od 49 posto tražilo se da osiguraju najmanje jedan zrakoplov sa sto sjedišta te da ne mijenjaju naziv i sjedište tvrtke. Turkish Airlines obvezao se osigurati pet milijuna eura za leasing dva mlazna zrakoplova, prvi iz linije “boeing 737”, s tim da će on biti stavljen na raspolaganje BH Airlinesu u roku od 90 dana, dok će drugi biti u funkciji 2009. godine. Turska kompanija će unijeti i pet milijuna KM kao rezervu BH Airlinesa te osigurati školovanje pilota i drugog osoblja te kompanije koja će poslovati u svom sadašnjem vizualnom identitetu. Generalni direktor Turkish Airlinesa Temel Kotil kazao je da će želja te turske aviokompanije da ojača BH Airlines biti vidljiva u pet godina nakon što bude ojačana njegova flota i uvedene nove linije.

Činjenice

Četiri zrakoplova
BH Airlines s ulogom turske kompanije raspolagat će flotom od ukupno četiri zrakoplova. Tvrtka je prvi put ove godine ostvarila dobit s 1,1 milijuna KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close