Toyota predviđa oporavak prodaje do sredine 2021.

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2020. u 21:59
Foto: Martin Schutt/DPA/PIXSELL

Japanski proizvođač u prvom je fiskalnom tromjesečju prodao upola manje vozila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ukupno 1,15 milijuna automobila.

Japanski proizvođač automobila Toyota izvijestio je u četvrtak da je u prvom fiskalnom tromjesečju prodao upola manje vozila zbog pandemije koronavirusa, predviđajući povratak tržišta automobila na pretpandemijsku razinu do sredine 2021. godine. U razdoblju od travnja do lipnja neto dobit Toyote iznosila je 158,8 milijardi jena (1,27 milijardi eura) i bila je za tri četvrtine manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Međutim, operativna dobit bilježi veliko potonuće s obzirom da je iznosila samo 13,9 milijardi jena, u odnosu na 740,6 milijardi jena zabilježenih u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi su potonuli 40,4 posto, na 4,6 bilijuna jena. Kompanija je u prvom fiskalnom tromjesečju prodala upola manje vozila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ukupno 1.15 milijuna. Globalno tržište automobila trebalo bi se postupno oporaviti i vratiti se na pretpandemijsku razinu krajem ove i u prvoj polovini 2021. godine, predviđaju u Toyoti.

Naglašavaju ipak da su „posljedice COVID-19 opsežne, značajne i ozbiljne“, dodajući da se razdoblju slabosti zasada ne nazire kraj. U financijskoj godini koja završava u ožujku iduće godine Toyota očekuje 64,1 posto nižu neto dobit, od 730 milijardi jena. Potvrdili su i važeću prognozu godišnje operativne dobiti od 500 milijardi jena. Godišnji prihodi trebali bi dosegnuti 24 bilijuna jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close