Thyssenkrupp zaključio fiskalnu godinu s ogromnim gubitkom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. studeni 2017. u 15:09
Foto: Reuters

Vrijednost narudžbi zabilježila je dvostruko snažniji skok, na 44 milijarde eura, potaknuta potražnjom za dizalima i industrijskim komponentama.

Njemački industrijski gigant Thyssenkrupp objavio je u četvrtak da je fiskalnu godinu zaključio s gubitkom od 649 milijuna eura uglavnom zbog jednokratnog troška vezanog za prodaju brazilske čeličane CSA.

Thyssenkrupp proizvodi široku lepezu proizvoda, od podmornica do dijelova automobila i dizala. U svibnju upozorili su na mogući gubitak zbog jednokratnog troška.

Njegov je gubitak u fiskalnoj godini koja je završila u rujnu ipak nadmašio očekivanja analitičara koji su u anketi Factseta prognozirali da će iznositi 554 milijuna eura.

Prihodi su pak porasli solidnih devet posto, na 43 milijarde eura i nadmašili su očekivanja.

Vrijednost narudžbi zabilježila je dvostruko snažniji skok, na 44 milijarde eura, potaknuta potražnjom za dizalima i industrijskim komponentama.

"Prošla poslovna godina bila je godina važnih odluka", izjavio je izvršni direktor grupe Heinrich Hiesinger. "Prodaja brazilske čeličane CSA i memorandum o razumijevanju o zajedničkom projektu našeg europskog poslovanja sa čelikom s Tata Steelom donijeli su stratešku jasnoću", dodao je.

Nije ojbavio nikakve dodatne pojedinosti o spornom spajanju s indijskom Tatom.

Dva diva u segmentu čelika odlučila su udružiti snage u nadi da će postati otporniji na poplavu subvencioniranog kineskog čelika na zapadnim tržištima. Radnici i političari strahuju pak za oko 4.000 radnih mjesta u proizvodnji i administraciji.

Očekuje se da će se tisuće radnika odazvati pozivu sindikata IG Metall na prosvjed pred Thyssenkruppovim pogonom u Andernachu na zapadu Njemačke.

Komentirajte prvi

New Report

Close