Thyssenkrupp izlazi iz burzovnog indeksa vodećih njemačkih kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. rujan 2019. u 13:31
Foto: Roland Weihrauch/DPA/PIXSELL

Njemački industrijski konglomerat Thyssenkrupp bit će isključen iz burzovnog indeksa DAX koji uključuje 30 najvećih kompanija u Njemačkoj, objavio je operater burze u Frankfurtu.

Odluka nagovješćuje "kraj simboličnog i važnog poglavlja u njemačkoj ekonomskoj i poslovnoj povijesti", konstatira povjesničar Werner Plumpe.

Podsjeća da je Thyssenkrupp nastao 1999. godine spajanjem proizvođača čelika Thyssen i Kruppa koji su do sredine 60-ih godina prošlog stoljeća igrali dominantnu ulogu u njemačkoj industriji.

Nakon toga počinje spektakularan zalazak sektora čelika i ugljena, gotovo podjednako spektakularan kao i njegov uspon, ističe Plumpe, podsjećajući na prepolovljenu vrijednosti Thyssenkruppovih dionica u proteklih godinu dana.

Kompanija još uvijek zapošljava velik broj radnika – oko 160 tisuća u 78 zemalja širom svijeta. Izvršni direktor Guido Kerkhoff nedavno je podsjetio na "ogromnu lepezu kompanija koje nisu primjereno integrirane" u Thyssenkruppov portfelj.

Velika ulaganja u čeličane u Brazilu i Sjedinjenim Državama pokazala su se neisplativima a Europska komisija u lipnju je blokirala planirano spajanje s indijskom Tatom.

Kerkoff je odustao i od planirane podjele konglomerata na industrijski i odjel za materijale. I dalje planira u burzovnu kotaciju uvrstiti dionice profitabilnog odjela za liftove.

Mjesto Thyssenkruppa u indeksu DAX preuzet će proizvođač zrakoplovnih motora MTU.

Komentirajte prvi

New Report

Close