Najstariji svjetski turoperator prepustio bi Kinezima temeljno poslovanje

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2019. u 15:03
Foto: Reuters

Najstariji turoperater na svijetu pregovara s kompanijom Fosun.

Vrijednost dionica najstarijeg svjetskog turoperatera pala je u petak 40 posto na najnižu razinu ikada nakon vijesti da bi temeljno poslovanje mogao prepustiti najvećem 
dioničaru.

 

941 milijun

dolara u financijskoj injekciji potrebno je Thomasu Cooku

Kako su objavili britanski mediji, Thomas Cook pregovara s kineskom kompanijom Fosun Tourism i bankama o financijskoj injekciji od 750 milijuna funti (940,9 milijuna dolara) kako bi premostila teškoće pogoršane slabom potražnjom na europskom tržištu. Naime, Thomas Cook suočava se s padom potražnje za paket aranžmanima, visokim dugovima i posljedicama vrućeg prošlogodišnjeg ljeta u Europi koje je rezultiralo smanjenim rezervacijama. U petak su objavili da su im rezervacije paket aranžmana za ljetni odmor smanjene devet posto, a one u poslovanju sa zračnim prijevozom putnika tri posto, zbog čega će vjerojatno u drugoj polovini godine zabilježiti nižu operativnu dobit nego u istom razdoblju prošle godine. Stoga su najvećem dioničaru Fosun Tourismu predložili da preuzme kontrolu nad temeljnim poslovanjem s paket aranžmanima, čime bi stekao i manjinski udio u poslovanju sa zračnim prijevozom putnika. Razmatraju i mogućnost prodaje poslovanja za zračnim prijevozom i ogranka u nordijskim zemljama.

“Nakon procjene širokog spektra mogućnosti za smanjenje našeg duga i za postavljanje financija na održivije temelje, odbor je odlučio pokrenuti plan dokapitalizacije poslovanja”, naveo je u priopćenju izvršni direktor Peter Fankhauser. Prošle su godine u poslovanju s paket aranžmanima zabilježili 11 milijuna klijenata i prihode od 7,4 milijarde funti. Odjel zračnog prijevoza, koji uključuje i njemačkog prijevoznika Condor, ostvario je prihode od 3,5 milijuna funti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close