Theranos dijeli dionice da ga ne tuže

Autor: Tomislav Pili , 26. ožujak 2017. u 21:59
Rupert Murdoch izašao je iz vlasništva/REUTERS

Za odustajanje od tužbi dioničari će dobiti dvije dionice za jednu u svom vlasništvu.

Uprava kontroverzne američke kompanije Theranos dat će dionice osnivačice dioničarima kako bi ih spriječili da tuže kompaniju. Istovremeno, medijski magnat Rupert Murdoch u potpunosti je izašao iz vlasništva u toj kompaniji.

Kako piše Wall Street Journal pozivajući se na upućene izvore, Uprava Theranosa još je u veljači prihvatila plan kojim će izbjeći tužbe. Prema tom planu, dioničari koji su 2015. sudjelovali u posljednjoj rundi dokapitalizacije vrijednoj 600 milijuna dolara dobit će još dvije dionice za jednu u svom vlasništvu. Dioničarima će biti podijeljene dionice u vlasništvu osnivačice Elizabeth Holmes.

Podsjetimo, do prije nekoliko godina Holmes je bila na čelu najperpektivnijeg startupa na svijetu. Međutim, kasnije se otkrilo kako brzi testovi krvi iz prsta, kojima se hvalio Theranos, nisu nimalo pouzdani. To je izazvalo bijes dioničara od kojih su mnogi najavili tužbe. Osim toga, upućeni izvori ističu da je Theranos postigao odvojeni sporazum s Rupertom Murdochom koji je prije dvije godine kupio udjel vrijedan 125 milijuna dolara.

Prema sporazumu, kompanija je otkupila Murdochove dionice. Murdoch navodni je želio biti dio šireg sporazuma s investitorima već je htio prodati dionice kako bi ostvario gubitak i tako dobio porezne olakšice, piše WSJ.  

Komentirajte prvi

New Report

Close