Tenzije među dioničarima Ericssona

Autor: Tomislav Pili , 02. lipanj 2017. u 14:25
U Cevianu smatraju da postojeći investitori nisu ništa učinili u vezi lošeg rada Uprave, Foto: Reuters

Aktivistički fond Cevian postaje najveći dioničar švedske kompanije

Investicijski fond Cevian Capital poznat po dioničarskom aktivizmu stječe sve veće udjele u švedskom Ericssonu, a na meti njegovih kritika našla se Uprava i utjecajna obitelj Wallenberg. Prema tvrdnjama Reutersa, jedan od najvećih aktivističkih fondova u Europi uložio je do sada više od milijarde dolara u kupnju dionica švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme.

Za sada Cevian posjeduje 5,6 posto dionica, ali na tome vjerojatno neće stati, ocjenjuju analitičari, dok ne postane najveći dioničar. No, to ne znači da će imati i potpunu kontrolu. Naime, zbog sustava povlaštenih dionica, Cevianov udjel donosi tek tri posto glasačkih prava. S druge strane, Investor, investicijska tvrtka obitelji industrijalaca Wallenberg, posjeduje 5,9 posto kapitala, ali drži 21,8 posto glasačkih prava.

Prema mišljenju Christera Gardella, suosnivača Ceviana, Uprava vrlo loše radi svoj posao što je dio problema u kojima se našao Ericsson, piše Financial Times. No, odgovornost je i na dioničarima, smatra Gardell. “Akcije najvećih dioničara bile su zakašnjele i potpuno neefikasne”, kazao je Gardell koji je ustao i protiv sustava povlaštenih dionica.     

Komentirajte prvi

New Report

Close