Telenor i Vip neće fiksnim telefonima konkurirati Telekomu Srbije

Autor: Bernard Ivezić , 12. listopad 2009. u 22:00

Hrvatski operateri zainteresirani za ulazak na srpsko tržište, ali ne sada

Dva najizvjesnija kandidata za drugoga fiksnog operatera u Srbiji, mobilni operateri Telenor i Vip mobile, hladno su dočekali najavu liberalizacije fiksne telefonije u toj zemlji gdje monopol drži Telekom Srbije.

Glasnogovornik Telenora Goran Stupar za Poslovni dnevnik izjavio je da nemaju namjeru sudjelovati na natječaju za licenciju za fiksnu telefoniju, dok su u Vip mobileu istaknuli da su za sada usmjereni na poslovanje u području mobilnih komunikacija. Interes za ulazak na srpsko tržište slab je i među hrvatskim telekomunikacijskim tvrtkama. S jedne strane suvlasnici dva najveća operatera u Hrvatskoj, Deutsche Telekom i Telekom Austrija, već su prisutni u Srbiji, a s druge novi operateri nemaju dovoljno sredstava za takve pothvate. Voditeljica marketinga i korporativnih komunikacija Optima telekoma Pamela Pencinger izjavila je da ne razmatraju širenje u regiju. Slično su potvrdili u B.Netu i Amisu. U Metronetu kažu da u Srbiji, kao i Hrvatskoj, jedini model koji može osigurati opstanak jest izgradnja vlastite telekomunikacijske infrastrukture. “Budući da bi ulazak na srpsko tržište zahtijevao velika ulaganja, a ni preostala infrastruktura nije dostupna niti u fazi razvoja, slično kao u Hrvatskoj, nećemo sudjelovati u tom natječaju”, pojašnjavaju u Metronetu. Predsjednik Uprave H1 telekoma Kristian Uwe Ćurković naglašava da se natječaj za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji čini primamljivom ulagačkom prilikom. “Nećemo se prijaviti na taj natječaj, ali uzimajući u obzir činjenicu da je liberalizacija telekom tržišta u Srbiji tek započela, vjerujemo kako će u budućnosti biti još prilike za uključenje novih aktera na to tržište”, kaže Ćurković. Srpsko tržište fiksnih telekomunikacija vrijedi više od 400 milijuna eura prema podacima tamošnjeg regulatora Ratela i ima najveći potencijal rasta u jadranskoj regiji. Naime, u Srbiji 41,1 posto građana koristi fiksnu telefoniju, što je najveći postotak u regiji. Usporedbe radi, u Hrvatskoj fiksne telefone koristi 37,5 posto građana. S druge strane cijene razgovora su do sedam puta jeftinije nego u Hrvatskoj. K tome, tržište fiksnih telekomunikacija u Srbiji kontinuirano raste. U 2006. imalo je 2,72 milijuna korisnika, godinu nakon 2,85 milijuna, a lani 3,08 milijuna korisnika. Telekom Srbije je lani smanjio ulaganja u fiksnu telefoniju za 44 posto, na 7,4 milijuna dinara.

Bernard Ivezić, Rato Petković

Regulativa

Natječaj za mjesec dana
Srpska ministrica za telekomunikacije i informacijsko društvo Jasna Matić planira do sredine studenoga raspisati natječaj za dodatnu licenciju za fiksnu telefoniju. Natječaj će raspisati regulator Ratel, koji je lani tužio ministarstvo jer mu je na 120 dana suspendiralo ovlasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close