Telekom Austria želi kontrolirati telekomunikacije u regiji

Autor: Rato Petković , 25. kolovoz 2010. u 22:00

Telekom Austria već je prisutan u Hrvatskoj i Sloveniji, a kupnjom Telekoma ojačao bi poziciju u Srbiji, ali i otvorio tržište BiH i Crne Gore

Iako vlada Srbije još nije objavila natječaj za prodaju dijela kapitala Telekoma, najprofitabilnije srpske kompanije, beogradski mediji, pozivajući se na pouzdane izvore, kao glavna kupaca navode Telekom Austria (TA). Posrednik u tom najvećem ovogodišnjem privatizacijskom poslu spominje se austrijski biznismen Martin Schlaff, koji je imao značajnu ulogu i kod prodaje Mobtela norveškom Telenoru.

No takve špekulacije mogu biti i rezultat želje vlasti da povećavši broj konkurenata postigne što bolju cijenu. Tako je donedavno najveće šanse za kupnju Telekoma imao Deutshe Telekomu (DT) koji već drži četiri posto srpske telekomunikacijske kompanije. Naime, grčki OTE ima 20 posto kapitala u Telekomu, a njemačka tvrtka u njoj vlasnički udjel. Kao mogući kupci spominju se i France Telecom, egipatski Orascom i švedski Sonar. No sada je isplivao TA, za koji se procjenjuje kako je spreman platiti više od DT. Ako bi TA zaista preuzeo Telekom, austrijska kompanija bi u Srbiji imala dva operatera mobilne telefonije, jer već posluje preko vlastite tvrtke Vip Mobile, plativši 300 milijuna eura za kuonju licencije, te još oko 250 milijuna eura u gradnju mreže, što sve skupa predstavlja dosad najveću pojedinačnu greenfield investiciju u Srbiji. Istodobno bi se broj mobilnih operatera smanjio s tri na dva, pa postoji opasnost da se smanjena konkurencija odrazi na povećanje cijena. Uz to TA preuzima i najveći dio tržišta fiksne telefonije u Srbiji. Telekom Austria se prije četiri godine natjecao za kupnju Mobtela, ali je norveški Telenor dao veću ponudu, plativši 1,513 milijarde eura, što je dosad najveća pojedinačna akvizicija. TA se nakon toga odlučio za kupnju licencije i gradnju vlastite mreže. Trenutačno njegov Vip Mobile pokriva 11,6% srpskog tržišta mobilne telefonije, Telekom drži 59,7%, a 29,7% pripada Telenoru. U gotovo tri godine, koliko posluje u Srbiji Vip Mobile je svake godine imao gubitke, jer prihodi nisu mogli pokriti ulaganja. Kupnjom udjela u Telekomu TA bi pokrivala 70,3 posto tržišta. Interes Telekoma Austria za ulazak u vlasničku strukturu srpskog Telekoma objašnjava se nastojanjem kompanije da postane dominantan operater mobilne telefonije u regiji, jer osim Srbije posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj i Makedoniji. Kupnjom Telekoma TA bi ušao u BiH i Crnu Goru, a najavljuje i širenje u Sloveniji akvizicijom T2, koji uz mobilnu telefoniju pruža i usluge interneta, digitalne televizije i fiksne telefonije.

Procjene

Ne zna se još ni ponuđen udjel
Privatizacijski savjetnik Global Citigroup predlaže prodaju veću od 50%, dok je vlada računala na prodaju 40% kapitala Telekoma, koji je lani ostvario dobit od 78 milijuna eura, a osim Srbije posluje još u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Država u Telekomu ima 80% kapitala, ali je 15% namijenila građanima i 12 % bivšim i sadašnjim radnicima te kompanije. GCG procijenio je vrijednost Telekoma na 3,2 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close