Švedska istražuje Ericsson

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2019. u 21:59
DPA/PIXSELL

Širi se istraga o podmićivanju.

Švedsko državno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv proizvođača opreme za mobilne mreže Ericssona zbog sumnje u podmićivanje, nadovezujući se na slučaj u Sjedinjenim Državama, objavio je dnevnik Dagens Industri. Glasnogovornik tužilaštva potvrdio je za Reuters otvaranje preliminarne istrage, ali nije navodio pojedinosti.

 

1,1milijardu

dolara švedska kompanija mora platiti u nagodbi s američkim institucijama

Glasnogovornica Ericssona odbila je komentirati informaciju o istrazi. Početkom mjeseca kompanija je pristala platiti više od milijardu dolara u sklopu nagodbe s američkim vlastima kojom je zaključena istraga o mogućem podmićivanju državnih dužnosnika. Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i ministarstvo pravosuđa pokrenuli su istragu protiv Ericssona zbog sumnje da je kršio američki zakon o koruptivnim praksama u inozemstvu. Istraga je obuhvatila razdoblje završno s prvom tromjesečjem 2017. godine a pokazala je da je Ericsson prekršio svoj kodeks poslovne etike i američki zakon o koruptivnoj praksi u Kini, Džibutiju, Indoneziji, Kuvajtu i Vijetnamu.

Švedska tehnološka kompanija obavezala se u sklopu nagodbe platiti 520 milijuna dolara kazne američkom ministarstvu pravosuđa. Dodatnih 540 milijuna dolara moraju platiti SEC-u. Dagens Industri izvijestio je krajem prošloga tjedna da je odjel za borbu protiv korupcije švedskog državnog tužilaštva pomogao u američkoj istrazi. Na temelju otkrivenih informacija odlučili su pokrenuti vlastitu preliminarnu istragu, piše taj švedski list.

Komentirajte prvi

New Report

Close