Švajger: Euromedic je prepoznat kao pouzdan partner u JPP-u

Autor: Stjepan Škramić , 18. ožujak 2008. u 06:30

Predsjednik Uprave hrvatskog ureda Euromedica kaže da se tvrtka širi kroz greenfield investicije i akvizicije

Euromedic International nizozemski je holding, najveći paneuropski investitor i operater u sustavu zdravstvene skrbi u sklopu javnog privatnog partnerstva (JPP-a). Kompanija je u vlasništvu investicijskog fonda Warburg Pincus, GE Healthcarea, te menadžmenta, a djeluje na polju radiološke i laboratorijske dijagnostike i dijalize. S medicinskim centrima u 14 zemalja i više od 3700 zaposlenih, od kojih je 800 liječnika, rade prema standardu ISO 9001 – 2000. Euromedic godišnje obavi više od milijun dijagnostičkih pretraga. U povodu otvaranja centra za dijalizu u Gospiću i eksplozivnog rasta, od 65 centara u listopadu 2006. do 107 centara danas, razgovarali smo s doktorom Ivanom Švajgerom, predsjednikom Uprave hrvatskog ureda Euromedic Internationala.

Otkud ideja za ustanovu poput Euromedica?
Počeci Euromedica sežu u 1991. kad su gospoda Joseph Priel i Janos Meszaros krenuli s nečim što je u to doba bila preteča JPP-a u zdravstvu. U komunikaciji s ljudima u zdravstvu vidjelo se da postoji velika potreba za modernijim i bolje opremljenijim centrima, no nije bilo dovoljno sredstava za to. Tada je nastala ideja da se naprave novi, moderni centri koji će pružati vrhunsku zdravstvenu uslugu, a država će platiti tu uslugu. Ja sam došao u Euromedic u listopadu 2006. i tada je imao 56 centara pretežno u istočnoj Europi, a danas imamo 107 centara u 14 zemalja. Rasli smo obrnutim slijedom: iz istočne proširili smo se na zapadnu Europu.

Što vam je omogućilo tako eksplozivan rast?
Ima nekoliko bitnih čimbenika koji su nam omogućili rast, no ja bih izdvojio dva za koje smatram da su najvažniji. Kao prvo, države su prepoznale Euromedic kao pouzdanog partnera u izgradnji zdravstvenog sustava i koncepciju JPP-a koji im omogućuje rasterećenje proračuna. Drugi bitan čimbenik je sama organizacija tvrtke Euromedic.

Kako je izgledao početak djelovanja Euromedica u Hrvatskoj?
Euromedic je započeo svoje djelovanje u Hrvatskoj sredinom 2006. kupivši tvrtku Danel Sane koja je bila vlasnik poliklinike Sveti Duh II u Zagrebu. Nekoliko mjeseci kasnije otvorili smo ured u Hrvatskoj koji ima za cilj širenje poslovanja po principu JPP-a i nove investicije u području zdravstva.

Kakvi su u tim počecima bili odnosi s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i Općom bolnicom Sveti Duh?
Odnosi sa HZZO-om i vodstvom bolnice bili su vrlo dobri. Poliklinika i bolnica bili su opterećeni hipotekom, nalazili su se u medijima u negativnom kontekstu, ali mi smo odlučili s vodstvom bolnice podvući crtu i početi od početka, profesionalno i potpuno transparentno i to je prepoznato od strane vodstva. To je baš ono što sam želio i pokazati kao primjer: da je JPP fenomenalna koncepcija, ali kao i u svakom drugom obliku partnerstva, uvijek je bitno tko su partneri. Ako se partneri slažu, ako je poslovanje i komunikacija otvorena i transparentna, onda je i koncepcija dobra.

Sada ste otvorili i centar za dijalizu u Gospiću. Kakvi su vam daljnji planovi i koliko takvih centara treba Hrvatskoj?
Širenje poslovanja Euromedica može se odvijati na nekoliko načina. Može biti greenfield investicija, to je projekt u Gospiću ili mogu biti akvizicije. Ono što bih volio naglasiti je da Euromedic počiva na dva stupa, a to su dijaliza i multimodalna dijagnostika. Zasad smo na hrvatskom tržištu zdravstvenih usluga prisutni samo na polju dijalize, ali cilj nam je proširiti svoju prisutnost i na polju dijagnostike. Kada sam preuzeo ovu funkciju kontaktirao sam sa tadašnjim ministrom zdravstva i direktora HZZO-a s idejom da se uklopimo u već postojeće potrebe zdravstvenog sustava, odnosno plan razvoja mreže centara.

Što se, dakle, u tom odnosu može pohvaliti, a što pokuditi?
Prvo, administracija je uvijek kod nas problem i sve traje dosta dugo. Međutim, ono što je pozitivno kod nove Vlade je da je koncepcija JPP-a prepoznana kao jedan od bitnih elemenata u reformi zdravstva. Također moram reći da sam jako ponosan na centar u Gospiću. Ideja izgradnje centra za dijalizu potekla upravo iz naše namjere da zadovoljimo potrebe zdrastvenog sustava, a bila je prepoznana i od vodstva bolnice, doktora Darka Milinovića, koji je tada bio ravnatelj bolnice i potpredsjednik Sabora. Nakon javnog natječaja, u srpnju 2007. potpisan je ugovor o suradnji, a centar je završen krajem studenog.

Ima li i drugih bolnica zainteresiranih za takve projekte?
Iako o tome ne mogu detaljno govoriti, mogu potvrditi da su upravna vijeća dviju županijskih bolnica donijela odluku da se ide u partnerstvo, a i županije su te projekte odobrile.

Vlasnik fond Warburg Pincus iz New Yorka

Tko su vlasnici Euromedic Internationala i koji su prihodi kompanije?
Većinski vlasnik kompanije je fond Warburg Pincus iz New Yorka, najstariji privatni equity fond na svijetu koji raspolaže sa 27 milijarde američkih dolara, od kojih je do sada 8 milijardi investirano u zdravstveni sustav. Zatim, General Electric Healthcare i menadžment kompanije. Glede prihoda, točan podatak je vrlo teško reći jer je razvoj kompanije tako brz da se podaci mijenjaju gotovo svakodnevno.

Komentirajte prvi

New Report

Close