Deutsche Telekom bjesni: ‘Superakvizicija Vodafonea narušava konkurenciju’

Autor: Tomislav Pili , 12. svibanj 2018. u 14:30
Vittorio Colao, izvršni direktor Vodafonea, Foto: Reuters

Deutsche Telekom bjesni zbog preuzimanja imovine Liberty Globala.

Vodafone je opasno “zakucao na vrata” Deutsche Telekoma (DT) čiji čelnik tvrdi da će golemo preuzimanje britanskog mobilnog operatera narušiti konkurenciju na njemačkom tržištu. Vodafone je postigao sporazum s američkom kompanijom Liberty Global o preuzimanju njihove telekomunikacijske mreže za 18,4 milijarde eura. Radi se o kablovskoj te mreži fiksne telefonije u Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Preobražaj Vodafonea

Prema sporazumu, Liberty će dobiti 10,6 milijardi eura u gotovini, a ostatak iznosa koji će Vodafone platiti odnosi se na preuzimanje duga. Radi se o najznačajnijem preslagivanju na europskom telekomunikacijskom tržištu u zadnjem desetljeću. Ako ga odobre regulatori, Vodafone će ovim preuzimanjem od isključivo mobilnog operatera do prije 10-ak godina postati najveći europski pružatelj usluga brzog interneta i kablovske televizije s 54 milijuna korisnika i mrežom koja doseže 110 milijuna kućanstava. Izvršni direktor Vodafonea Vittorio Colao istaknuo je kako će ova transakcija pretvoriti kompaniju u najvećeg pružatelja fiksnih i mobilnih usluga.

Što se tiče njemačkog tržišta, Colao smatra da preuzimanje neće narušiti konkurenciju jer se ne preklapaju usluge postojeće Vodafoneove mreže Kabel Deutschland i Unity Medie. Međutim, tako baš ne misli prvi konkurenti, Deutsche Telekom i Telefonica Deutschland.

Loša vijest za DT

“Osobno uvijek ću se zalagati za poštenu konkurenciju za naše kupce”, kazao je prvi čovjek DT-a Tim Höttges. Vittorio Colao nije mu ostao dužan. “On želi zadržati (DT-ovu) dominaciju kao jednog nacionalnog igrača. Imam lošu vijest za njega: sada će biti još jedan nacionalni igrač”, kazao je Colao, a prenosi Reuters. Markus Haas, izvršni direktor trećeg mobilnog operatera u Njemačkoj, Telefonice Deutschland, pozvao je regulatora tržišnog natjecanja da detaljno ispita utjecaj na tržišno natjecanje. “Jasno je da će najavljena transakcija stvoriti monopolista u distribuciji kablovskog sadržaja i de facto duopol u fiksnoj infrastrukturi”, kazao je Haas. Naime, Vodafone će imati trećinu tržišnog udjela, a DT 40 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

dakle kada se netko meni priblizi, onda je to ne fer i ne trzisno.
pa logicno zar ne?

New Report

Close