‘Suluda i nerazumna odluka’ koju je Apple donio prije 20 godina zaslužna je za njegovu nadmoć nad drugima

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2017. u 14:44
FOTO: Press Association/PIXSELL

Profesor marketinga Scott Galloway objasnio je odluku koju je Apple donio prije dvadeset godina, a koji su mnogi tada nazivali suludom i nevjerojatnom. No upravo se ta odluka pokazala ključnim razlogom eksplozivnog rasta Applea u odnosu na Samsung.

Tada je, objašnjava Galloway, Apple odlučio ulagati u nešto što se već smatralo zastarjelim i trebalo je nestati.

Premda bi većina ljudi rekla da je za uspjeh Applea ključna bila odluka da lansira iPhone, Galloway je uvjeren da je najveću prednost Appleu daje vrijednost njegova brenda. Što su dakle u Appleu napravili drugačije i kako su postigli takvu vrijednost brenda. Samsung, njihov najbliži takmac, dvostruko više ulaže u klasično oglašavanje kao i u online oglašavanje. Gdje je, dakle, Apple odlučio reinvestirati svoj kapital? U svoje trgovine. Vrijednost njegovih trgovina mjeri se danas u milijardama dolara, a kupci u njihove trgovine ulaze kako bi ostvarili fizički kontakt s proizvodima te na taj način stvaraju odnos prema brendu. 

I tako imate taj hram posvećen brendu koji vam donosi nevjerojatno iskustvo i zove se – Apple Store. Usporedi li se s Apple Storeom, kupnja pametnog telefona u obližnjoj telekom trgovini doima se prosječnom.

"Odluka da ulaže u svoje trgovine smatra se jednom od odluka koje su stvorile najveću vrijednost nekom brendu u novijoj povijesti", zaključuje Galloway za Business Insider. 

Komentirajte prvi

New Report

Close