Sudske nagodbe zbog kancerogenog herbicida
 gurnule Bayer u gubitak od 9,5 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr , 05. kolovoz 2020. u 21:59

Bayerovi prihodi od prodaje u drugom tromjesečju iznosili su oko 10 milijardi eura i bili su 6,2 posto niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Njemački farmaceutski div Bayer u drugom je tromjesečju poslovao s neto gubitkom od 9,5 milijardi eura, uslijed povećanih troškova u sudskim procesima zbog glifosata u njegovim herbicidima, objavila je kompanija. Nagli pad zarade potaknule su posebne stavke ukupna iznosa 12,5 milijardi eura, uglavnom zbog masovnih nagodbi na koje je kompanija pristala u lipnju. Godinu ranije Bayer je ostvario neto dobit od oko 400 milijuna eura.

Prihode od prodaje u drugom tromjesečju potaknulo je poljoprivredno poslovanje kompanije, dok je pandemija koronavirusa pritisnula farmaceutsko poslovanje. Odgođeni su mnogi medicinski zahvati koji nisu bili hitni, a pacijenti su zbog straha od zaraze izbjegavali liječničke čekaonice i bolnice, priopćila je kompanija sa sjedištem u Leverkusenu. Blago je smanjena i prodaja proizvoda za osobnu njegu, a to je pripisano mjerama zatvaranja trgovaca i potrošača, nakon vrlo snažnog prvog tromjesečja.

Bayerovi prihodi od prodaje u drugom tromjesečju iznosili su oko 10 milijardi eura i bili su 6,2 posto niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zarada prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (EBITDA), te prije posebnih stavki, porasla je za 5,6 posto, na 2,88 milijardi eura, „zahvaljujući uštedama ostvarenim integracijom Monsanta kojeg je Bayer kupio 2018. godine“, objavila je kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close