Stvara se novi kozmetički div u akviziciji vrijednoj 3,7 milijarde dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2019. u 12:46
Foto: Getty Images

Godine 2016. odlučili su preseliti sjedište iz New Yorka u Veliku Britaniju i ukinuti 2.500 radnih mjesta širom svijeta u sklopu temeljitog programa preustroja.

Brazilski proizvođač kozmetike Natura najavio je akviziciju britanskog Avona, utirući put stvaranju globalnog kozmetičkog diva s direktnim pristupom potrošačima.

Prema ponudi Nature, objavljenoj u srijedu, Avon vrijedi 3,7 milijardi dolara. Vrijednost objedinjene kompanije iznosit će približno 11 milijardi dolara, prema priopćenju.

Kompanija nastala spajanjem Avona i Nature imat će više od 6,3 milijuna konzultanata i akvizitera i 3.200 trgovina u 100 zemalja.

Kupnjom britanske tvrtke s tradicijom dugom 133 godine brazilski kozmetički div, najpoznatiji u Latinskoj Americi, proširit će globalni doseg. U njegovom je vlasništvu i australski Aesop, a 2017. godine kupili su i Body Shop, dotada u sastavu grupe L'Oreal. Za tu su akviziciju prema nekim procjenama izdvojili milijardu eura.

Avon je osnovan 1886. godine u SAD-u i bio je pionir prodaje kozmetike od vrata do vrata. U zadnje vrijeme nastojali su modernizirati prodaju, budući da je prodaja 'od vrata do vrata' zapala u krizu u vrijeme procvata prodaje putem Interneta.

Godine 2016. odlučili su preseliti sjedište iz New Yorka u Veliku Britaniju i ukinuti 2.500 radnih mjesta širom svijeta u sklopu temeljitog programa preustroja. Ujedno su prodali američku podružnicu investicijskom fondu Cerberusu.

Analitičari Brasil Plurala smatraju da Natura najnovijom akvizicijom gradi status globalnog brenda, upozoravajući da će morati značajno uložiti u Avonovo poslovanje u Brazilu.

Komentirajte prvi

New Report

Close