Studija pokazala koje cjepivo neutralizira brazilsku varijantu, naručuje ga i Hrvatska

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2021. u 08:38
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Šiljak, kojeg virus koristi kako bi ušao u čovjekove stance, primarna je meta mnogih cjepiva protiv Covida-19. 

Cjepivo proizvođača Pfizer i BioNTech protiv Covida-19 uspjelo je neutralizirati novu varijantu koronavirusa koja se ubrzano širi u Brazilu, pokazala je laboratorijska studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine u ponedjeljak.

Studija navodi da je krv osoba koje su primile Pfizer/BioNTechovo cjepivo neutralizirala umjetnu verziju virusa koja je sadržavala  iste mutacije u šiljku koju u sebi ima i visoko zarazna, P.1 verzija koronavirusa koja je otkrivena u Brazilu.

Vlada ovlastila ministra Beroša za kupnju cjepiva tvrtke Pfizer Inc./BioNTech

Vlada RH na telefonskoj sjednici u ponedjeljak je donijela zaključak kojim je ovlastila ministra zdravstva za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva farmaceutske tvrtke Pfizer Inc./BioNTech. Zaključak je donesen u vezi sa 'Sporazumom o kupnji za daljnji razvoj, proizvodnju, mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog COVID-19 cjepiva za države članice Europske unije, između Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH i Europske komisije', stoji u Vladinom priopćenju. Financijska sredstva osiguravaju se Financijskim planom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Radi sprječavanja i suzbijanja epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, sporazum o kupnji Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH i Europska komisija potpisale su 17. veljače 2021. Europska komisija, koja je, u ime država članica sudionica, do sada zaključila šest sporazuma o prethodnoj kupnji cjepiva, dogovorila je osnovu za ugovorni okvir za kupnju 200 milijuna opcionalnih doza cjepiva Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH.

Znanstvenici u studiji navode kako je neutralizirajuća sposobnost bila otprilike jednaka onoj koju je njihovo cjepivo imalo na prethodnu, manje zaraznu varijantu virusa od prošle godine.

Šiljak, kojeg virus koristi kako bi ušao u čovjekove stance, primarna je meta mnogih cjepiva protiv Covida-19.

U prethodno objavljenim istraživanjima, Pfizer je otkrio kako je njihovo cjepivo neutraliziralo i druge zaraznije varijante virusa, britansku i južnoafričku varijantu, iako se pokazalo da južnoafrička varijanta može smanjiti razinu antitijela koja se stvaraju nakon cijepljenja.

Pfizer je ustvrdio da vjeruje kako je vrlo vjerojatno da njihovo trenutno cjepivo štiti protiv južnoafričke varijante virusa. Ipak, ta tvrtka planira testirati eventualni učinak treće doze cjepiva kao i testirati preoblikovanu verziju cjepiva, namijenjenu borbi s tom varijantom kako bi se bolje razumjela imunološka reakcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close