Strani studenti popunili klupe i proračun sveučilišta

Autor: The New York Times , 11. ožujak 2012. u 22:00

Ovo su nove brojke na Sveučilištu u Washingtonu – 18 posto brucoša dolazi iz inozemstva, uglavnom iz Kine. Svaki od njih plaća školarinu u iznosu od 28.059 dolara, što je otprilike tri puta više od onoga što plaćaju studenti Državnog sveučilišta u Washingtonu. Upravo tako, navodi prodekan za nastavu, siromašniji stanovnici države Washington, što je gotovo četvrtina upisanih, može besplatno pohađati fakultet.

S obzirom na to da su se državna davanja za fakultete u posljednje tri godine smanjila za više od polovice, Uprava sveučilišta odlučila je smanjiti kvote za upis domaćih studenata te povećati kvote za upis stranih studenata. Ta je odluka razljutila neke lokalne političare i roditelje, a nekolicina njih čak je zatražila od rektora sveučilišta Michaela Younga da im se djeca upišu uz plaćanje školarine za strane studente. “Ta mi se ideja donekle sviđa”, kaže Young. Državom Washington sve se više širi stav da je internacionalizacija ključ za uspješnu budućnost, a Young kaže da mu ni najmanje ne smeta što danas ima više studenata iz inozemstva nego iz drugih saveznih država. (Studenti iz drugih saveznih država plaćaju školarinu kao i strani studenti.) “Imamo li ikakve prednosti ako primimo studenta iz Kalifornije, a ne studenta iz Kine?”, kaže Young. “Morali biste me jako uvjeravati u to jer svijet više nije podijeljen onako kako je ranije bio.”Prema podacima Instituta za međunarodno obrazovanje, strani studenti svake godine državni proračun obogate za 21 milijardu dolara, a Državno sveučilište u Washingtonu godišnje utrži 463 milijuna dolara. No priljev novca ne utječe samo na bilancu, već i na studentsku kulturu. Iako se demografski sastav Sveučilišta u Washingtonu mijenja znatno brže, 2006. godine međunarodnih je studenata među brucošima bilo tek 2 posto, slične se promjene događaju i na drugim vodećim javnim sveučilištima u Sjedinjenim Američkim Državama. Ove je akademske godine u Illinoisu, Indiani, Iowi te na Sveučilištu u Kaliforniji bilo barem 10 posto stranih brucoša, što je dvostruko više nego prije pet godina. Na privatnim sveučilištima, kao što su Sveučilište Columbia u New Yorku, Sveučilšte u Bostonu i Sveučilište u Pennsylvaniji, ove je godine među brucošima najmanje 15 posto stranih studenata.

Broj studenata dodiplomskih studija iz Kine porastao je na 57.000, a prije samo pet godina bilo ih je 10.000. Na Sveučilištu u Washingtonu 11 posto od gotovo 5800 brucoša došlo je iz Kine. Na vodećem sveučilištu u Washingtonu voditelji službe za prilagodbu studenata bave se brojnim izazovima. Stalno ponavljaju stroga pravila o recikliranju, prate provode li se pravila o nepušenju, a studente čak i uče kako da se služe aparatom za pravljenje sladoleda. Međutim, ima i većih problema, na primjer ocjenjivanje pisanih radova studenata kojima engleski nije materinji jezik. Mnoge javne institucije u državi koje su nekoć pola sredstava dobivale od države danas se za više od polovice proračuna moraju oslanjati na školarine. No zakonodavci i porezni obveznici i dalje smatraju da su državne institucije stvorene kako bi služile domaćim studentima. “Moji birači žele da se nađe mjesto za njihovu djecu”, kaže Reuven Carlyle, predstavnik Demokrata u Seattleu. “Čujem to u trgovini svakog dana, a i sam imam četvero djece pa znam kako im je.” Alison Luo, koja je odrasla u Chongqingu u jugozapadnoj Kini, podijeljenog je stava prema trendu kojem i sama pripada. “Prije nego što sam došla ovamo, na forumu sam vidjela stotine komentara studenata koji su se također pripremali za Sveučilište u Washingtonu”, kaže Alison. “Malo me to zabrinulo. Platila sam studij u inozemstvu, a sad se osjećam kao da studiram u Kini.”

Tamar Lewin

Komentirajte prvi

New Report

Close