Spajanje E-Plusa i O2 moglo bi ugroziti Deutsche Telekom

Autor: Majda Žujo , 28. kolovoz 2013. u 22:00
EPA

Na njemačkom tržištu ostala bi tri velika ponuđača mobilnih usluga, a dva udružena bili bi uvjerljivo najveći.

Dva njemačka operatora mobilnih usluga, E-Plus i O2 najavili su skoro udruživanje. No, da bi se to dogodilo čekaju blagoslov njemačkih i europskih institucija, ali i jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, Carlosa Slima. Udruživanje njemačkih telekoma zapravo bi se dogodilo nakon što španjolska Telefónica Deutschland (koja je vlasnik O2) kupi E-Plus koji je u vlasništvu nizozemske tvrtke KPN. Dosada je toj transakciji na putu stajao milijarder Carlos Slim, vlasnik America Móvila koji u KPN-u ima nešto manje od 30 posto udjela.

Povećana ponuda

Slim je, pišu strani mediji, navodno bio ljut što ga se prije udruživanja nije pitalo za suglasnost. Osim toga, Slim želi u potpunosti preuzeti KPN, a nagađalo se kako to čini kako bi spriječio udruživanje dviju kompanija. Ipak, nakon poboljšanih uvjeta prodaje, iz Slimovog América Móvila stigla je poruka kako će na sastanku koji bi se trebao održati u listopadu podržati dogovor oko Telefónicinog preuzimanja E-Plusa. Telefónica Deutschland (tvrtka u vlasništvu španjolske Telefónice) povećala je, naime svoju ponudu na 8,55 milijardi eura.

Za tu bi akviziciju platili pet milijardi eura u gotovini te kroz 20,5 posto udjela u zajedničkim tvrtkama. Prvi je dogovor uključivao pet milijardi eura i 17,6 posto udjela u združenim poslovnima, čime je vrijednost E-Plusa procijenjena na 8,1 milijardu eura. I Slim je već predao i ponudu za preuzimanje preostalih dionica KPN-a, a u njoj se vrijednost te kompanije procjenjuje na 10,25 milijardi dolara.

Te dvije transakcije, ukoliko se dogode, bit će najveće prevrtanje među europskim telekomima posljednjih godina. Uz to, meksička bi grupacija postala novi veliki igrač na njemačkom tržištu jer bi zadržala i veliki manjinski udio u Telefónicinom proširenom poslovanju. Prema pisanju Wall Street Journala, analitičari vjeruju kako bi uspješno Telefónicino preuzimanje E-Plusa u Europi poboljšalo uvjete daljnje konsolidacije dvije tvrtke koji su žestoki rivali u Meksiku i Južnoj Americi.

No, planovi Telefónice u Njemačkoj još uvijek su pod povećalom njemačkih organa za zaštitu tržišnog natjecanja koja moraju odobriti dogovor. Osim toga, svoje mišljenje o spajanju mora dati i Savezna agencija za telekomunikacije u Bonnu te, eventualno, Europska komisija. Predložena prodaja E-Plusa njemačkoj jedinici Telefónice, zapravo je ocijenjena kao test volje Europske unije da u nekoj od zemalja članica smanji broj igrača na tržištu.

Snažna konkurencija

Trenutno su Telefónica Deutschland i E-Plus najveća konkurencija nekadašnjem monopolistu na tržištu, Deutsche Telekomu te britanskom Vodafoneu. Kupnjom E-plusa, od četiri velika ponuđača mobilnih usluga, na njemačkom bi tržištu tako ostalo tri, s time da bi dva udružena operatera zajedno bili uvjerljivo najveći. S 40 milijuna ugovora s korisnicima pretekli bi i Vodafone i Deutsche Telekom.

Smanjenje troškova

Bolja kvaliteta, manja cijena

Nedostatak E-Plusa navodno je u slabijoj pokrivenosti signalom, ondosno kavaliteti uspuge što je tvrtka do sada nadoknađivala nižim cijenama. Mnogi promatrači stoga smatraju kako bi, nakon spajanja, borba za cijene išla na štetu korisnika. S druge strane, postoje i vrlo praktični razlozi za spajanje dvaju najmanjih operatera u Njemačkoj, a to je: smanjiti troškove i poboljšati kvalitetu mreže. Tako bi kupci mogli profitirati od nižih troškova i bolje kvalitete, kada bi se niži troškovi za kompaniju značili niže cijene za korisnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close