Sony očekuje pet puta veći gubitak

Autor: Tomislav Pili , 18. rujan 2014. u 16:22
Sony Experia Z3 Compact (Reuters)

Ovo će biti već četvrta gubitaška godina za Sony od 2009.

Japanski div potrošačke elektronike, Sony, upozorio je u srijedu dioničare da očekuje godišnji gubitak od 2,1 milijardu dolara, čak pet puta više od prvotnih prognoza.

Za loš rezultat kompanije je optužila "konkurentno okruženje" koje ju je prisililo da revalorizira ogranak mobilnih komunikacija za koji očekuje niži tok novca od očekivanog. Posljednje prognoze sugeriraju da će Sony zabilježiti u petogodišnjem razdoblju kumulativni gubitak od približno 9,6 milijardi dolara. Podsjetimo, od 2009. ovo će biti već četvrta gubitaška godina za japansku kompaniju. U svakom slučaju, Sony očekuje još jedna faza restrukturiranja u kojem je neprekidno već nekoliko posljednjih godina. Sony se pod palicom izvršnog direktora Kazuo Hiraia pokušava fokusirati na djelatnosti s višim profitnim marginama, poput igraćih konzola Playstation, zabave i pametnih telefona pokušavajući vratiti ugled proizvođača najsuvremenije tehnologije.

Međutim, najnovije procjene o gubitku stavile su pod znak upitnika budućnost poslovanja u mobilnoj komunikaciji. Profitabilnost je pokušavana biti vraćena i prodajom neproduktivne imovine, poput zgrade u New Yorku gdje je bilo američko sjedište za milijardu dolara. Tržišna kapitalizacija kompanije trenutno iznosi 21 milijardu dolara, a u posljednjih pet godina dionica Sonya oslabila je gotovo četvrtinu. Za usporedbu, japanski Nikkei indeks u istom je razdoblju u plusu za gotovo 60 posto. Iako se u posljednjih godinu dana ponešto oporavila, dionica Sonya i dalje stoji mnogo lošije od tržišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close