Societe Generale s 511 milijuna eura neto dobiti u četvrtom kvartalu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2015. u 16:47
Reuters

Francuska banka Societe Generale u četvrtak je izvijestila da je u četvrtom kvartalu 2014. godine njezina dobiti na razini grupe gotovo utrostručena, što dobrim dijelom proizlazi iz solidnog rasta prihoda u segmentu investicijskog bankarstva.

 Francuska banka Societe Generale u četvrtak je izvijestila da je u četvrtom kvartalu 2014. godine njezina dobiti na razini grupe gotovo utrostručena, što dobrim dijelom proizlazi iz solidnog rasta prihoda u segmentu investicijskog bankarstva.

Neto dobit u zadnjem je tromjesečju lani tako uvećana na 511 milijuna eura, sa 191 milijuna eura u istom razdoblju godine ranije, pokazalo je danas objavljeno financijsko izvješće Societe Generalea.

U četvrtom kvartalu 2013. godine na njezine poslovne rezultate snažno je bila utjecala kazna u iznosu 445,9 milijuna eura koju joj je bila odrezala Europska komisija nakon što je istragom utvrđeno da je jedan od bančinih zaposlenika sudjelovao u navodnom manipuliranju kamatnom stopom Euribor.

Neto bankovni prihodi u zadnjem su tromjesečju prošle godine uvećani za 7,5 posto, na 6,123 milijarde eura. Operativni troškovi u istom su razdoblju smanjeni na 4,263 milijardi eura, sa 4,405 milijardi eura, navodi se u financijskom izvješću.

Značajan doprinos u četvrtom tromjesečju dao je segment globalnog bankarstva i investicijskih rješenja, koji uključuju investicijsko bankarstvo i upravljanje imovinom. Neto dobit u tom je segmentu poskočila na 407 milijuna eura, dok je u istom razdoblju godine ranije zabilježen gubitak od 184 milijuna eura.

Među dijelovima poslovanja koji bi mogli imati teškoća izdvaja se onaj u Rusiji, gdje je Societe Generale vlasnik jedne od najvećih tamošnjih privatnih banaka Rosbanka. Iako na Rusiju trenutno otpada samo oko pet posto ukupnih prihoda grupe, nekoć su imali velike ambicije u toj zemlji, gdje im je Rosbank trebao pomoći pokrenuti rast dok se Europa teškom mukom oporavlja od financijske krize. Ruski dio poslovanja u četvrtom je tromjesečju zabilježio neto gubitak od 11 milijuna eura, u kontekstu sankcija Moskvi, posustalog ruskog gospodarstva i slabog rublja.

Što se tiče matičnog francuskog tržišta, neto dobit u tamošnjem dijelu poslovanja s građanima pala je u četvrtom tromjesečju za 16 posto, na 241 milijun eura, pogođena stagnacijom francuskog gospodarstva i niskim kamatnim stopama.

U 2014. godini neto dobit na razini SocGen Grupe uvećana je na 2,69 milijardi eura, s 2,04 milijarde u godini ranije. Neto bankovni prihodi u istom su razdoblju uvećani za pet posto, na 23,56 milijardi eura.

Temeljem rezultata za cijelu prošlu godinu odbor direktora SocGena odlučio je predložiti isplatu dividende od 1,20 eura po dionici u gotovini, navodi se izvješću o rezultatima poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close