Societe Generale ostvarila znatno veću dobit u 2018. u odnosu na godinu prije

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2019. u 11:56
Foto: Getty Images

Societe Generale, koja se prije godine dana povukla iz Hrvatske, ostvarila je povećanu dobit u 2018. godini u odnosu na 2017., no smanjila je svoja očekivanja dobiti u 2020. godini.

Grupa je ostvarila dobit od 3,86 milijardi eura u 2018. godini, što je povećanje od 37 posto u odnosu na dobit u 2017. godini, koja je tada iznosila 2,8 milijarde eura, prenio je CNBC.

Dionice banke su pale za oko 1 posto nakon otvaranja burzovnih tržišta u četvrtak u Europi.

Mješovita godina

Neto dobit grupe u četvrtom tromjesečju 2018. godine skočila je na 624 milijuna eura, u usporedbi s 69 milijuna eura u istom razdoblju u godini prije. Zamjenik glavnog izvršnog direktora banke Severin Cabannes, izjavio je za CNBC kako je 2018. bila "mješovita godina".

"Godine 2018. bili smo u poziciji ostvariti rast … Blagi rast unatoč ovom izazovnom okruženju. Ishod ovog kvartala za Societe Generale nije jako dobar, ali je bolji od europskog prosjeka", ocijenio je.

Revidirani ciljevi za 2020. godinu

Francuska banka ažurirala je svoje ciljeve u vezi profitabilnosti za 2020. godinu i sada očekuje povrat na ulaganje između 9 i 10 posto, što je manje od prethodne procjene od 11,5 posto.

Cabannes je za CNBC izjavio da je revizija u brojkama uzrokovana trima glavnim čimbenicima: nižim kamatnim stopama u Europi od očekivanog, izazovnom globalnom okruženju i kapitalnim zahtjevima.

"Danas smo ponovno preispitali našu pretpostavku, uglavnom na krivulji kamatnih stopa… Danas, zbog politike i stava Europske središnje banke (ECB), smatramo da ćemo ostati u negativnom teritoriju u vezi kratkoročnih kamatnih stopa, što će utjecati na poslovanje u 2020. godini, kada smatramo da će se kamatne stope u Europi početi povećavati“, izjavio je.

Tough trading conditions weigh on SocGen earnings from CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close