Snažan pad dobiti Carlsberga

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2015. u 22:00
Četvrti svjetski pivar smanjio je i očekivanja za ovu godinu, Foto: Reuters

Zbog pada tržišta u istočnoj Europi dobit zaronila 25%.

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu o dvoznamenkastom padu dobiti u drugom tromjesečju pod pritiskom slabih rezultata u zapadnoj Europi i pada istočnoeuropskog tržišta, najavljujući izmjenu poslovne strategije.

Operativna dobit prije jednokratnih stavki smanjena je 18,9 posto, na 2,92 milijarde danskih kruna (432 milijuna dolara). Neto dobit prilagođena za jednokratne stavke pala je 24,5 posto, na 1,73 milijarde kruna. Neto prihodi ostali su gotovo nepromijenjeni i iznosili su 18,93 milijarde kruna.

Iz kompanije ističu da pad odražava slabe rezultate u zapadnoj Europi i pad tržišta u istočnoj Europi, što je djelomično amortizirano snažnim azijskim rezultatima. Ujedno su revidirali očekivanja zarade u cijeloj ovoj godini i sada očekuju blagi pad organske operativne dobiti, u odnosu na do sada očekivan jednoznamenkasti rast. “Smatramo da na razini cijele godine snažni azijski rezultati neće biti dovoljni da neutraliziraju slabije od očekivanja rezultate u zapadnoj Europi i zahtjevne tržišne prilike u istočnoj Europi”, konstatirao je novi izvršni direktor Cees’t Hart.

Komentirajte prvi

New Report

Close