Slovenska Adria banka u Beču ide u prodaju ili likvidaciju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2014. u 12:00
Foto: Thinkstock

Austrijska središnja banka postavila je posebnog revizora u banku Adria bank u Beču, čije su vlasnice Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribora (NKBM).

Austrijska središnja banka postavila je posebnog revizora u banku Adria bank u Beču, čije su vlasnice Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribora (NKBM), a banka do kraja ove godine mora biti prodana ili će biti likvidirana, piše u četvrtak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

U banku je imenovan poseban revizor koji će u ime austrijskog regulatora kontrolirati njene poslove, čime se želi osigurati da "ne bude ugroženo ispunjavanje obveza banke prema vjerovnicima te sigurnost imovine banke", priopćio je austrijski regulator.

Banka, čiji je većinski vlasnik mariborska NKBM, imala je 2012. godine bilancu od 147 milijuna eura, a njeni problemi proistječu iz toga što je potkapitalizirana u odnosu na izdane kredite i jamstva.

"Adria banka dobrim se je dijelom bavila financiranjem poduzeća i projekata u Hrvatskoj, pri čemu je došla u ozbiljne probleme, što je vidljivo i iz revizorskog izvješća za 20112. godinu", navodi ljubljanski "Dnevnik".

Revizorska kuća Ernst&Young već tada je upozorila da bi na bitno slabljenje kreditnog portfelja banke mogli utjecati lošija ekonomska situacija u jugoistočnoj Europi, zajedno s urušavanjem tržišta nekretnina, piše "Dnevnik" te dodaje da je banka pratila i neke projekte koncerna Agrokor.

Austrijskog regulatora sada zanima do kuda su došli pregovori o prodaji banke, a navodno se za nju zanima jedan ruski kupac. Ako do prodaje ne dođe, banku do kraja godine čeka likvidacija jer joj je naložena revalorizacija kreditnog portfelja s otpisima i obveznim rezervacijama. Do prodaje ili likvidacije Adria banke morat će doći i u skladu s programom restrukturiranja NLB-a i NKBM-a koji je za dvije najveće slovenske banke, koje su u postupku sanacije, već odobrila Europska komisija, piše "Dnevnik".

Komentirajte prvi

New Report

Close